ad
Voor jou gelezen op De Standaard

Waarom een eitje minder eten goed kan zijn

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

De nieuwe editie van Veganuary breekt records in Groot-Brittannië: meer dan 250.000 Britten schreven zich in voor de actie en beloofden tijdens de maand januari enkel veganistische gerechten te eten. Veganisme wint overal terrein.


De meeste mensen kiezen voor een veganistisch dieet omdat ze komaf willen maken met dierenleed. Niet alleen de vleesindustrie is dieronvriendelijk, ook zuivelproducten worden niet altijd op een diervriendelijke manier gemaakt. Een koe maakt eigenlijk enkel melk aan om haar kalfje te drinken te geven. Heel vaak wordt het kalf na de geboorte snel weggehaald en wordt de moeder nadien alleen maar gemolken voor commerciële doeleinden. Kippen worden in kleine hokjes bij elkaar gehouden met als enige levensdoel om eieren te produceren.

Maar dierenleed is niet de enige reden om voor veganisme te kiezen. Het is ook een opportuniteit om de kookkunsten aan te scherpen. Er duiken meer en meer veganistische kookboeken op met allerlei nieuwe recepten, en het kan verfrissend zijn om het volledige menu opnieuw te moeten samenstellen. Zo leer je nieuwe ingrediënten kennen, of groenten op een andere manier klaarmaken. Ooit al eens gedacht aan bloemkooldeeg, hummus van rode bieten of avocado-chocomousse?

Milieu en een betere huid

Wie zich zorgen maakt om het milieu is vaak ook beter af als veganist. De vlees- en zuivelindustrie horen bij de meest vervuilende ter wereld. Wat dan met de massaproductie van sojabonen die het milieu om zeep helpt? Het favoriete product van vegans heeft een zware voetafdruk, maar dat komt door de link met de vleesindustrie. Zeventig procent van de productie van soja is bestemd voor dierenvoeding. Er is bovendien veel meer water en land nodig om dierenvoeding te produceren dan plantaardige voeding voor de mens.

Een plantaardig dieet is op veel vlakken ook gezonder. Men loopt minder risico op het ontwikkelen van hartziektes, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Veganisten hebben gemiddeld gezien ook een lager cholesterolniveau en een lagere bloeddruk. Een kanttekening: hoe gezond en gevarieerd veganisten ook met groenten en fruit aan de slag gaan, er is het probleem met vitamine B12. Die stof komt alleen in dierlijke producten voor. Daarom wordt aangeraden om B12-supplementen in huis te halen voor wie strikt veganistisch wil eten.

Ook de huidaandoening acne wordt regelmatig gelinkt aan de consumptie van zuivel. Een exact verband tussen voeding en acne is nog niet aangetoond, maar wetenschappers zijn het erover eens dat zuivelproducten een onzuivere huid wel kunnen verergeren.

Niet alleen

Een radicale ommezwaai in uw dieet is nergens voor nodig. Wie overweegt om het veganisme een kans te geven, begint best met een dag in de week. Je bent overigens niet alleen: vorig jaar namen 11.000 mensen deel aan Try Vegan, een Belgische organisatie die mensen wegwijs maakt in het veganisme. In oktober loopt de grootste campagne: dan zullen mensen aangespoord worden om één maand lang enkel plantaardig te eten.

Nog voorbeelden nodig? Actrice Natalie Portman is een overtuigde veganiste (en zegt dat het nooit gemakkelijker was om vlees en zuivel te schrappen). Ook haar collega's Jessica Chastain, Rooney Mara en Alicia Silverstone zijn aanhangers van de vegan levensstijl. De laatste sterren die zijn toegetreden tot het clubje, zij het deeltijds, zijn Beyoncé en Jay Z. Zij moedigen ook hun fans aan om zo veel mogelijk plantaardig te eten. ‘We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Laten we er samen voor gaan', aldus het powerkoppel.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20190110_04093148

De Standaard
ad


pub