Podcast: cholesterol en een gezond hart

123m-hart-2-10-20.jpg

boeken-interviews Is cholesterol zo slecht voor ons hart als mensen zeggen of plantte de farmaceutische industrie een heuse 'cholesterolmythe' in ons hoofd? Wat is de relatie tussen cholesterol en ons lichaam? Moeten we ons regelmatig laten testen? Wat als we een hoge cholesterol hebben? De antwoorden op deze vragen kom je te weten in onderstaande podcast.

Deze uitzending maakt deel uit van de podcast reeks "Wat ligt er op uw lever". Deze reeks is een productie van Tim De Boeck en Jens Boons, een jonge huisarts en zijn goede vriend, die hun genuanceerde kijk geven op gezondheid en welzijn. Samen met experten zoeken ze uit hoe we gezonder kunnen leven. 

Scroll naar beneden voor een samenvatting van de podcast.

Podcast

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een wasachtige stof die in ons bloed voorkomt in de vorm van bolletjes vet. Rondom die bolletjes vet zit een eiwitlaagje dat helpt om de cholesterol op te lossen en makkelijk doorheen ons lichaam te transporteren. Dat is noodzakelijk want cholesterol is een belangrijke bouwsteen voor heel wat biologische functies. 

Er zijn twee soorten cholesterol: 

  1. LDL-cholesterol of Low-Density Lipoproteins: Deze soort wordt beschouwd als slechte cholesterol. Als je er te veel van hebt, kan het zich ophopen in de wanden van slagaders, wat leidt tot opstroppingen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 
  2. HDL-cholesterol of High-Density Lipoproteins: Helpt dan weer om overtollig cholesterol uit ons lichaam te verwijderen. Als je een hoog niveau HDL-cholesterol hebt, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. 

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een teveel aan cholesterol ?

Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?

Wat kan je doen tegen een te hoge cholesterol?

Het is belangrijk om je cholesterolgehalte onder controle te houden om het risico op hart- en vaatziekten te beperken. Dat kan je doen door weinig verzadigde vetten te eten. Die zitten typisch in vet vlees, gefrituurde voeding en boter. En door meer gezonde vetzuren te consumeren. Die zitten bijvoorbeeld in avocado’s en olijven. Ook voldoende beweging en stoppen met roken, zullen een positief effect hebben op je cholesterolniveau. Heb je een verhoogd risico, maak je je zorgen of ben je gewoon geïnteresseerd? Dan kan je altijd je bloed laten testen bij de dokter. 

Lees ook: Wanneer is je cholesterolgehalte te hoog?

Bronnen:
https://www.hartstichting.nl
https://www.cdc.gov


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram