Hoger risico op overlijden bij ontslag uit ziekenhuis tijdens kerstvakantie

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-kerst-senior-hulpm-12-18.png

nieuws

Ziekenhuispatiënten die tijdens de kerstvakantie naar huis mogen, hebben een verhoogd risico op complicaties en overlijden. Dat blijkt uit een studie in Canada die verscheen in het medisch tijdschrift The BMJ.

De studie vergeleek gegevens van bijna 220.000 patiënten die tijdens het kerstverlof uit het ziekenhuis werden ontslagen met gegevens van ruim 450.000 vergelijkbare patiënten die in november of januari werden ontslagen. De ‘kerstpatiënten’ hadden een hoger risico op overlijden op complicaties waardoor ze binnen de 30 dagen opnieuw in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Per 100.000 patiënten waren er bij de ‘kerstpatiënten’ 26 extra overlijdens, 483 extra bezoeken aan een dienst spoedgevallen, en 3000 minder follow-up afspraken na het ziekenhuisontslag. Merkwaardig genoeg waren de verschillen het grootst bij de patiënten met de laagste risico’s en het kleinst bij de risico-patiënten. 

Mogelijke verklaringen van de vastgestelde verschillen zijn volgens de auteurs een personeelstekort tijdens de feestdagen en het feit dat men tijdens die dagen prioriteit geeft aan de patiënten met het hoogste risico. Maar ook de ongezondere leefwijze en de stress van de feestdagen (hoger drankverbruik, meer eten, minder slaap…) zouden een rol kunnen spelen.
pub