Vaker depressie bij migrainepatiënt met frequente aanvallen

Laatst bijgewerkt: februari 2018
123-vr-hoofdp-migr-hers-twijfel-02-181.jpg

nieuws

Elke aanval die een migrainepatiënt krijgt, verhoogt de kans op een volgende aanval. En hoe meer aanvallen, hoe groter de kans op een depressie. Dat blijkt uit een doctoraal proefschrift aan het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC.

Migrainepatiënten krijgen vaker een depressie dan gezonde personen, maar ook dat depressieve mensen hebben vaker last van migraine dan mensen zonder depressie.  Dat de relatie twee kanten op gaat, doet vermoeden dat er een derde factor is die patiënten gevoelig maakt voor zowel depressie als migraine. 

Uit het onderzoek bij ruim 2500 migrainepatiënten blijkt 44 procent te voldoen aan de criteria voor depressie, tegenover twintig procent van de algemene bevolking. Ook zijn migrainepatiënten die veel aanvallen hebben, gevoeliger voor depressie. Ook migrainepatiënten bij wie het aanraken van de huid tijdens een aanval pijnlijk is, hebben een grotere kans hdat hun migraine chronisch wordt en ze meer dan de helft van de maand hoofdpijn krijgen. Die gevoeligheid van de huid noemen we allodynie en is als het ware een verlengde van de hoofdpijn. De relatie tussen allodynie en chronische migraine betekent waarschijnlijk dat frequent optreden van migraineaanvallen het brein steeds gevoeliger maakt voor de volgende aanval.

De precieze biologische factor die migraine en depressie aan elkaar linkt heeft men nog niet gevonden. De studie raadt migrainepatiënten met veel aanvallen aan om op tijd aan de bel te trekken. Als u meer dan twee aanvallen in de maand hebt, kan het zijn dat u te veel pijnstillers gebruikt en daar juist hoofdpijn van krijgt. Onder begeleiding van een neuroloog kunt u afkicken en een behandeling beginnen die de aanvallen voorkomt.

Lees ook: Middelengeïnduceerde hoofdpijn


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram