ad

Welke maatregelen hebben het meest effect om alcohol in het verkeer terug te dringen?

Laatst bijgewerkt: januari 2018
123-autorijden-alcoh-sleutels-01-18.jpg

nieuws

Alcohol blijft de belangrijkste oorzaak van dodelijke verkeersongevallen in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Universiteit van Sevilla in Spanje. Maatregelen om het alcoholgebruik te verminderen zijn veel effectiever dan andere maatregelen zoals bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen, rijbewijs met punten enzovoort. Dat geldt vooral voor jonge mannen, zo blijkt uit het onderzoek. Specifieke maatregelen om de alcoholconsumptie van deze groep bestuurders te verminderen, zijn dan ook nodig volgens de onderzoekers.

Een andere maatregel is het drastisch verhogen van de prijs van alcoholische dranken. Er blijkt een liniair verband te bestaan tussen het aantal dodelijke verkeersongevallen door alcohol en de prijs van alcohol in Europese landen: hoe hoger de prijs, hoe minder dodelijke ongevallen. Ook het optrekken van de leeftijdsgrens voor alcohol zou een zinvolle maatregelen zijn. 

Anderzijds bestaat er nauwelijks een verschil tussen landen met een zero-tolerantie en landen met een wettelijk maximaal alcoholgehalte. Wél belangrijk is dat de wettelijke maximumnormen effectief worden gecontroleerd. Volgens de studie zijn limieten beneden 0,2 g/L moeilijker af te dwingen dan hogere limieten.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub