ad

Moet u een schaaf- of snijwond afdekken?

Laatst bijgewerkt: november 2017
123-schaafwonde-knie-kind-11-17.jpg

nieuws

Een oppervlakkige, zuivere schaafwond en kleine snijwonden moet u niet afdekken. Ze genezen goed als er lucht bij kan. 

• Op gevoelige plekken (bv. hiel, elleboog, voetzool...), als de wond onder uw kledij zit, als de wond nog vochtig is of als er vuil in de wonde kan komen, kunt u als bescherming een luchtdoorlatende pleister gebruiken of een niet-klevend gaasverband dat u vastzet met een pleister of verband. aanbrengen. Ververs de pleister of gaasverband dagelijks zolang er bloed of vocht door komt.
Een mogelijk alternatief is een verbandspray die op de wonde gespoten wordt en een transparante film vormt.

• Let erop dat u een pleister kiest die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister wanneer er bloed of vocht door de pleister komt, maar tenminste elke drie dagen. 

• Voor uitgebreide oppervlakkige wonden zijn er zogenaamde hydro-actieve plakken, hydrocolloïden en wondfolies verkrijgbaar. Het vochtige wondmilieu onder deze wondbedekkers zorgt voor een snelle wondgenezing met de minste pijn en de kleinste kans op littekenvorming. Er treedt zelden verkleving met de wond op, waardoor verwijderen van deze wondbedekkers geen problemen geeft. Ze kunnen over het algemeen enkele dagen blijven zitten. Informeer daarover bij uw huisarts of apotheker. 

Waarop letten als een wond gehecht is?
Heeft de arts de wond gesloten (met strips, zwaluwstaartjes, lijm of hechtingen? Dan moet u de wond niet afdekken. 

• Komt er steeds kleding tegen de wond aan? Of wilt u de wond tegen stoten beschermen? Dan kunt u er wel een pleister of (gaas)verband op doen.
• Komt er nog wat vocht of bloed uit de wond? Gebruik dan ook een pleister of gaasverband.  

• U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog. Een verband of pleister is dan niet meer nodig.
U moet de wond wel gedurende 12 tot 24u droog houden. Vraag meer uitleg aan de arts die de wond heeft gehecht over wat kan en mag.

• Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek. 

• Ga niet in bad of zwemmen. De wond geneest dan minder snel. Pas als de hechtingen verwijderd zijn kan dat weer.

• Zit de wond op uw knie, elleboog of bijvoorbeeld rug? Bepaalde bewegingen kunnen dan spanning op de wond geven. Probeer die bewegingen tijdelijk zo min mogelijk te maken, totdat de hechtingen eruit zijn. Dus even geen zwaar lichamelijk werk of zware sporten.
ad


pub