Een handig wistjedatje voor in de keuken: fond of bouillon?

Laatst bijgewerkt: november 2017
123-bouillon-11-17.jpg

nieuws Voor de bereiding van soep heb je bouillon nodig. In de ingrediëntenlijst van een saus staat er dan weer vaak fond, fumet of demi-glace. Wat is het verschil tussen al die termen?

- Een ‘bouillon’ is een extract op basis van water waarin smaak- en geurstoffen uit vlees of vlees zijn opgelost. Dat resultaat verkrijg je door vlees- of visresten met groente, kruiden (bouquet garni) en/of specerijen enkele uren te laten trekken in water net onder het kookpunt. Naargelang er vlees- of visresten aan de basis liggen, spreken we dus van vlees- of visbouillon. Groentebouillon is ook een mogelijkheid, dan wordt er enkel groente met kruiden en specerijen gebruikt.
Zodra alle ingrediënten hun smaak hebben afgegeven wordt de bouillon gezeefd. De gezeefde bouillon (de jus) wordt dan gebruikt als basis voor een soep of een ragout.

- Een ‘fumet’ (vaak ook visfumet genoemd) is eigenlijk een ander woord voor een ‘visbouillon’. Maar soms wordt de term fumet ook gebruikt als synoniem voor bouillon op basis van groente, vlees of wild. De toren van Babel op zijn best!

- Een ‘fond’ is een bouillon die is ingekookt waardoor de smaak meer geconcentreerd wordt. Een ‘(demi)-glace’ is een nog sterker ingekookte fond.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 18/11/2017


pub