ad

Veroorzaakt tandpasta antibioticaresistentie?

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-tandborstel-tandpasta-07-17.jpg

nieuws

Volgens een studie van de Universiteit van Birmingham verhoogt het gebruik van het desinfecterende middel triclosan in tandpasta de antibioticaresistentie van schimmels en bacteriën. Triclosan veroorzaakt zelf geen antibioticaresistentie, maar zorgt er wel voor dat reeds aanwezige antibioticaresistente bacteriën extra groeien en de overhand krijgen. De studie verscheen in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Het ging om een laboratoriumstudie waarin men onderzocht hoe bepaalde darmbacteriën (E. coli-bacteriën en Salmonella-stammen) reageren op de aanwezigheid van antibiotica (quinolones) en triclosan. De onderzoekers stelden vast dat antibioticaresistente bacteriën ongehinderd blijven vermenigvuldigen in aanwezigheid van de antibiotica en triclosan. 

Triclosan is een antibacteriële stof die onder meer in tandpasta, antibacteriële zepen, cosmetica en huishoudproducten zit. In de VS is triclosan verboden sinds 2016, in Europa bestaat er momenteel nog geen verbod. Triclosan wordt aan tandpasta toegevoegd omdat het tandplak en tandvleesontsteking vermindert. De maximaal toegelaten dosis in Europa is 0,3 procent. In die hoeveelheid wegen de nadelen waarschijnlijk niet op tegen de voordelen, maar dat is niet zeker. Sommige tandpastaproducenten hebben het gebruik van triclosan al een tijdje gebannen.

zie ook artikel : Zeven redenen waarom u beter geen antibacteriële zeep gebruikt

Bronnen
https://academic.oup.com/jac/article-abstract/doi/10.1093/jac/dkx201/3897033/Quinolone-resistant-gyrase-mutants-demonstrate?redirectedFrom=fulltext
http://www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/Toothpaste-ingredient-linked-to-antibiotic-resistance.aspx
ad


pub