Meer dan helft Belgen vinden dat ze niet voldoende slapen

Laatst bijgewerkt: maart 2017

nieuws

Meer dan de helft (54 %) van de Belgen denkt dat ze niet voldoende slapen, terwijl 35% is van mening dat hun rusttijd min of meer voldoet, afhankelijk van de nacht. Slechts 10 % denkt voldoende uren te slapen. Een derde van de bevolking zegt minder dan 5 uur te slapen, terwijl 65 % dit aantal tussen de 5 en 9 uur per nacht schat. Dat blijkt uit een enquête van Newpharma bij 2.300 Belgen. Ruim een derde (36 %) van de deelnemers aan de enquête verklaart elke nacht problemen te hebben.

De belangrijkste slaapproblemen
Bijna driekwart (73,62 %) van de ondervraagden zegt aan slapeloosheid te lijden, 10 % aan narcolepsie (een chronische aandoening waarvan de symptomen slaapproblemen en plotse slaperigheid overdag zijn) en 5 % heeft last van rusteloze benen (een neurologische aandoening die een onweerstaanbare drang tot bewegen veroorzaakt en die zich vooral ’s avonds en ’s nachts voordoet, en zo het inslapen bemoeilijkt).

Meer dan de helft van de respondenten schrijft deze problemen toe aan zorgen van psychologische of psychiatrische aard (stress, migraine, angst, enz.). Bijna 15 % wijt hun slaapprobleem aan fysieke klachten (rugpijn, prikkels in de benen, knarsetanden, enz.), en meer dan 10 % aan zijn of haar levensstijl (te rijkelijk eten, tv kijken in de slaapkamer, PC of smartphone gebruiken voor het slapengaan, enz.). 6 % van de Belgen wijt zijn slaapgebrek dan weer aan zijn omgeving.

Behandeling
Een derde van de ondervraagden die zegt aan slaapstoornissen te lijden, verklaart niets te doen om dit te verbeteren.
Van zij die de situatie wel aanpakken neemt 36 % voornamelijk zijn toevlucht tot de slaapmiddelen op voorschrift, middelen op plantaardige basis of vrij verkrijgbare medicijnen en slaapmiddelen.
12 % van de respondenten verkiezen aan hun fysiek en psychologisch welzijn te werken door aan sport, yoga of relaxatie te doen, of door een psycholoog te raadplegen. Nog 10 % probeert zijn levensstijl te verbeteren, en net geen 5 % zegt concrete maatregelen te nemen met betrekking tot hun omgeving.
Bijna een Belg op vijf zegt al van matras veranderd te zijn en zijn toevlucht genomen te hebben tot essentiële oliën; 13,78% zegt voor een orthopedisch kussen gekozen te hebben en 11% neemt zijn toevlucht tot Bachbloesems. Tot slot gebruikt 10 % oordopjes en 7,5 % relaxerende sprays.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram