Gevaren ongezonde lucht worden onderschat

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123m-tek-luchtvervuil-aarde-02-17.jpg

nieuws De meeste mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van ongezonde lucht. Elk jaar overlijden in Nederland meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terecht komt. En elke dag zorgt luchtvervuiling voor meer dan 40 spoedopnames in het ziekenhuis. Dat zegt het Nederlandse Longfonds.

Luchtvervuiling verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze hun leven lang last van houden. Vervuilde lucht veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.
Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren, zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het Longfonds. Luchtvervuiling is vaak niet zichtbaar.

Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door onder andere verkeer, industrie, intensieve veehouderij en houtrook. Vooral in de spits als er veel verkeer is, is de luchtkwaliteit slecht.
Volgens het Longfonds wordt de advieswaarde van fijnstof van de Wereldgezondheidsorganisatie op grote schaal overschreden.
Het Longfonds pleit voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt.

Mobiele vervuilingscheck
Het Longfonds heeft een mobiele test ontwikkeld waarmee iedereen zelf de luchtvervuiling kan testen. Door een selfie te maken met uw mobiel wordt de actuele luchtvervuiling direct zichtbaar.
Deze check werkt spijtig genoeg alleen in Nederland.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram