ad

De verhalen over de ‘domme blondjes’, dat zijn inderdaad maar verhaaltjes!

Laatst bijgewerkt: juli 2016
123-blond-denken-5-30.jpg

nieuws Zijn blonde vrouwen minder intelligent dan vrouwen met een andere haarkleur? Het is een hardnekkige mythe maar ze berust op geen enkele grond. Integendeel, het IQ (intelligentiequotient) van blonde vrouwen zou zelfs hoger liggen dan het gemiddelde!

Volgens een studie van een Amerikaans team van de Staatsuniversiteit van Ohio is de karikatuur van het domme blondje fout en geen geval gefundeerd. De onderzoekers analyseerden een databank met profielen van duizenden vrouwen die representatief zijn voor de Amerikaanse bevolking. Zij werden getest op logisch denken en op hun rekenkundige en lexicale vaardigheden… de klassieke IQ-proeven dus.

Het verdict: de blondines scoren het hoogst met een gemiddelde van 103,2. Ze worden op de voet gevolgd door de vrouwen met kastanjebruin haar (102,7), de roodharigen (101,2) en de brunettes (100,5). De onderzoekers vermelden ook dat de verschillen eigenlijk niet erg significatief zijn en dat alle haarkleurtypes goed presteren… wat hun IQ betreft. Maar ze zeggen er toch bij dat de blonde vrouwen meer in aanmerking komen om bij de categorie van de genieën te worden geclasseerd en minder gevallen hebben met een extreem laag IQ. Conclusie: het stereotype beeld van het domme blondje is wel degelijk een mythe. Zij noteren verder ook dat het voorkomen van een persoon een belangrijke economische rol speelt en dat het vooroordeel over het zogezegde domme blondje tot nefaste conclusies kan leiden bij bepaalde werkgevers.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub