ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Vergeten wat je ging doen? Er is geen reden om je zorgen te maken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het is je vast al overkomen: je wilt iets doen in een andere ruimte, maar na enkele seconden ben je alweer vergeten wat precies. Die vergeetachtigheid is heel normaal, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Indiana.

Bezig zijn in huis, iets willen halen of doen in een andere kamer en plots vergeten zijn wat je van plan was: het komt vaak voor en het is de normaalste zaak ter wereld. Ook als het oorspronkelijke idee nooit meer terugkomt. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana.

Wetenschappers lieten een groep studenten een videospel spelen. Daarbij moesten ze in een virtueel huis spullen van de ene tafel oppikken en in een van de 55 andere ruimtes gaan leggen. Net nadat de spelers het object in de eerste ruimte vastnamen, werd het onzichtbaar. De deelnemers kregen regelmatig vragen over het object en voerden de proef daarna ook in het echt uit.

Uit de twee experimenten blijkt dat het effect bij de studenten gelijkaardig was. Zodra de proefpersonen een nieuwe ruimte binnenkwamen, vergaten ze vaak waarmee ze bezig waren. De vorsers noemen dit fenomeen het ‘deurstijleffect’. Dat houdt in dat ons brein een activiteit afsluit als we een kamer verlaten en het als het ware gaat resetten. Intussen wennen we onbewust aan de nieuwe omgeving en focussen we ons op andere dingen. Daarom vergeten we vaak wat we aanvankelijk van plan waren. Deze vergeetachtigheid wijst dus niet op een geheugenprobleem, maar toont aan dat je brein normaal functioneert.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160502_02269338

Het Nieuwsblad
ad


pub