ad

Sinaasappels nog gezonder dan gedacht

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
appelsien-partjes.jpg

nieuws Eén sinaasappel per dag verkleint de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker met maximaal 50 procent, zo blijkt uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO.

De Australische studie is een optelsom van 48 eerder gepubliceerde studies uit binnen- en buitenland. Eén extra citrusvrucht per dag, boven op de vijf die de Australiërs altijd al adviseren, zou tevens de kans op een beroerte met 19 procent doen afnemen. Ook is er 'overtuigend bewijs' dat het eten van sinaasappelen de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.

CSIRO-onderzoeker Katrine Baghurst wijt de heilzame werking van het fruit aan de antioxidanten die er in zitten. Die vangen vrije radicalen weg voordat ze het celweefsel kunnen beschadigen. In geen enkele vrucht zitten zo veel antioxidanten als in sinaasappelen. Er zijn er zeker 170 verschillende aangetoond. Zestig daarvan behoren tot de flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vrijeradicalenvangers.


bron: refdag.nl

ad


pub