Oefeningen verminderen kans op lage rugpijn

Laatst bijgewerkt: maart 2016

nieuws Heeft u regelmatig lage rugpijn? Doe dan geregeld rugoefeningen en leer uw houding te verbeteren. Dat halveert ongeveer de kans om opnieuw last te hebben van uw rug.

Dit blijkt uit een analyse van 23 wetenschappelijke studies door Australische en Braziliaanse onderzoekers die verscheen in JAMA Internal Medicine. Bij die studies waren in totaal meer dan 30.000 mensen betrokken die voordien geen rugklachten hadden gehad. Ze keken naar de effecten na één jaar van verschillende behandelingsmethoden voor lage rugpijn, zoals oefeningen (spieroefeningen, aerobe training...), verbetering van de houding (rugschool), steunzolen, het dragen van een rugcorset en ergonomische bureaustoelen.

Oefeningen in combinatie met rugschool vermindert het risico op rugpijn met ongeveer 45 %. Bewegen alleen vermindert het risico met 35 % en de kans op werkverlet met 78 %. Een rugcorset, ergonomische meubelen, steunzolen en alleen rugschool hadden geen effect, maar de studies daarover waren van slechte kwaliteit zodat daarover geen definitieve uitspraken kunnen worden gedaan.
De onderzoekers merken op dat de effecten van regelmatig bewegen na ongeveer één jaar verdwenen zijn, regelmatig blijven bewegen is dus de boodschap.

Lees ook: Oefeningen tegen rugpijn


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram