Vervangen vlees en zuivel goed voor kinderen?

nieuws Een deel vlees en zuivel vervangen door plantaardig producten is mogelijk gunstig voor de gezondheid van kinderen. Ze krijgen dan minder verzadigd vet binnen, meer vezels en de inname van vitamines en mineralen blijft ongeveer hetzelfde.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM. Deze studie was vooral bedoeld om de milieu-impact van onze voeding in kaart te brengen. Onze voedselconsumptie legt een grote druk op het milieu. Dit komt onder andere door de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van het voedsel. Ons dagelijkse eten beïnvloedt dus niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook het leefmilieu. Het RIVM berekende het effect van de Nederlandse voedselconsumptie op het milieu door de uitstoot van broeikasgassen. Daaruit bleek dat ongeveer 40% van de aan voedsel gerelateerde broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door de consumptie van vlees en kaas. Dranken dragen ongeveer 20% bij aan de broeikasgasuitstoot. Bij kinderen bleek het daarbij vooral te gaan om frisdranken en zuiveldranken, bij volwassenen ook om koffie en alcoholische dranken.

Het RIVM berekende op basis van de normale voedselconsumptie van kinderen van 2 tot 6 jaar wat de impact zou zijn wanneer 30% van vlees en zuivel zou worden vervangen door plantaardige producten (wat neerkomt op twee dagen per week zonder vlees en zuivel) en wanneer 100 % vlees en zuivel zou worden vervangen. De kinderen aten dus niet echt 30 of 100% minder vlees en zuivel.

• Wanneer de consumptie van vlees en zuivel met 30% daalt, daalt ook de hoeveelheid verzadigd vet, terwijl het vezelgehalte stijgt. De inname van vitaminen en mineralen verschilt niet noemenswaardig ten opzichte van de huidige voeding.
• Bij het vervangen van álle vlees en zuivel kan er wel een tekort aan sommige vitaminen (B1 en B12) en mineralen (zink) ontstaan. Voor een klein deel van de meisjes van 4-6 jaar lag die inname onder de aanbevolen hoeveelheid.

De onderzoekers besluiten dan ook dat het gedeeltelijk vervangen van dierlijke voedingsmiddelen door plantaardige voedingsmiddelen (in dit onderzoek ging het om sojadrink in plaats van melk, pindakaas in plaats van vleeswaren of kaas en peulvriuchten en vleesvervangers in plaats van vlees en zuivel) voor kinderen in deze leeftijdscategorie guunstig is voor de gezondheid van deze kinderen (en voor het milieu). Bij een volledige vervanging moet gelet worden op het voorkomen van tekorten.

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Een_beetje_minder_vlees_en_zuivel_is_goed_voor_mens_en_milieu
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/vervangen-vlees-en-zuivel-goed-voor-kinderen.aspx


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram