- dossierKaasmolaren: een groeiend tandprobleem bij kinderen
- dossierBeroerte voorkomen: 44 procent minder risico dankzij simpele gewoonte
- dossierTerugtrekkend tandvlees: oorzaken en behandeling
- dossierIs een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?
- dossierLeukoplakie: witte of grijze plek in de mond
Een gezond gebit voor een gezond lichaam
dossier
Dat leren we vanaf het moment dat we een tandenborstel kunnen vasthouden. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom een goede mondhygiëne essentieel is, en dat zijn niet van de minste!
Wat is een optimale tand- en mondverzorging

- tweemaal per dag poetsen gedurende twee minuten
- je tandenborstel goed drogen na gebruik en om de 3 à 4 maanden vervangen
- de ruimte tussen de tanden schoonhouden met een ragertje (speciaal borsteltje voor interdentale reiniging) of met flossdraad, liefst ’s avonds
- en om de zes maanden op controle bij de tandarts.
Suikerziekte

Osteoporose
Gezonde tanden en een gezonde tong helpen om je beendergestel sterk te houden, al zeker de beenderen in de omgeving van je mond (bijvoorbeeld de kaakbeenderen). Een teveel aan mondbacteriën kan namelijk leiden tot aantasting van het bindweefsel dat de tanden op hun plaats houdt. En als die bacteriën voortdurend ingeslikt worden, kunnen ze ook het immuunsysteem van je lichaam verzwakken. Osteoporose of andere ziektes gerelateerd aan het beendergestel worden ook aan slechte mondhygiëne gelinkt.
Hartproblemen
Een teveel aan bacteriën in de mond kan ook een broeihaard vormen voor pathogenen of ziektekiemen die verband houden met dichtslibbende slagaders en aderverkalking. Als de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, vormen ze een ‘arteriële plaque’ in die aders. Die is verantwoordelijk voor een verhoogd risico op hartinfarct en beroerte.
Cognitieve problemen
Longontsteking
Bacteriën die aanwezig zijn ten gevolge van een slechte mondhygiëne en parodontitis kunnen een longontsteking veroorzaken.
Tandplak, gingivitis en parodontitis: een woordje uitleg bij de terminologie
- Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen dat kan verkalken tot stevige tandsteen waarop dan weer een nieuw laagje plak wordt gevormd. Tandplak bevat bacteriën die ontsteking van het tandvlees of ‘gingivitis’ veroorzaken. Een alarmsignaal voor gingivitis is bloedend tandvlees.
- Als deze tandvleesontsteking zich uitbreidt van de rand van het tandvlees naar de diepte, naar het kaakbot dat rondom de tanden en kiezen ligt, laat het tandvlees los. Zo vormt er zich nieuwe tandplak, dieper op het kaakbot rond de tanden, en dat zorgt dan voor een dieperliggende ontsteking. Daardoor gaan de vezels van het tandvlees kapot en in een verder stadium wordt ook het kaakbot afgebroken. In dat geval spreken we van ‘parodontitis’.
- Rokers: bij rokers komt parodontitis vaker en ook in een meer ernstige vorm voor dan bij niet-rokers. Zij reageren ook minder goed op de behandeling ervan.
- Diabetespatiënten: zie hierboven.
- Mensen met een stresserende job of leven: door psychische stress kan het immuunsysteem van het lichaam onderdrukt worden, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde kans op parodontitis.
- Ook zwangerschap en medicijngebruik kunnen een invloed hebben.

Bronnen
NIH (National Institutes of Health)
American Heart Association
www.dentalclinincs.nl
www.tandarts.be