Voor jou gelezen op De Standaard

UZ Leuven test experimentele behandeling eierstokkanker

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws In het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis loopt een proefproject om kanker te bestrijden met elektrische velden.
Elektroden die kankercellen doden. Dat is het opzet van het Leuvense proefproject onder leiding van Novocure. Tien patiëntes krijgen de elektroden opgekleefd die elektrische velden opwekken. De hoop is dat de groei van tumoren vertraagt.

'Kwakzalverij? Dat dacht ik eerst ook', zegt professor Ignace Vergote, voorzitter van het experiment, in De Standaard. Maar hij liet zijn argwaan varen toen hij hoorde hoe goed een experiment bij enkele honderden patiënten met een hersentumor had uitgepakt. Het officiële verslag in een gereputeerd medisch vakblad en de goedkeuring van de behandeling door het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap FDA haalden zijn laatste twijfels weg.

'Ik vond dat we maar eens moesten uitzoeken of de aanpak ook vrouwen met eierstokkanker kon helpen.' Daarom draagt Martine Demorelle (57) nu al twee weken vier forse pleisters met meerdere elektrodes en transducers. ‘Ik ben al drie jaar ziek, en ik herval steeds’, zegt ze. ‘Maar na twee weken behandeling geven bloedtests aan dat de tumor krimpt.’

Het volledige plaatje zal evenwel pas na anderhalf jaar duidelijk worden. Dan worden de resultaten van de tien Leuvense patiëntes samengelegd met patiëntes uit Duitsland, Spanje en Zwitserland. 'Afgaand op wat ik in Leuven zie, ben ik enthousiast', aldus nog Vergote.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150507_01670046


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram