Hoe vindt u 's nachts een apotheker van wacht?

Laatst bijgewerkt: mei 2015
123-medic-apotheek-vr-170-01.jpg

nieuws Als u buiten de gewone openingsuren of op zon- en feestdagen dringend een apotheker nodig hebt, kunt u terecht bij een apotheker van wacht. Welke apothekers overdag van wacht zijn, is gemakkelijk te vinden, maar wanneer u 's nachts een apotheker nodig hebt, moet u sinds begin dit jaar bellen naar het (betalende) centrale telefoonnummer 0903 99 000.

Apotheek van wacht van 9u tot 22u
• De lijst van de dienstdoende apothekers hangt uit aan de gevel van elke apotheek en wordt meestal ook gepubliceerd in lokale kranten en publicatie svan de gemeente.
• U vindt de lijst van apothekers van wacht ook op de internetsite apotheek.be.
• U kunt ook gebruik maken van de nieuwe apotheek.be-app. Bij het opstarten zoekt deze applicatie, gebaseerd op uw gps-positie, de apotheken van wacht in uw buurt. In het detail leest u de afstand vanaf uw positie, het adres en telefoonnummer en de website. U kunt de apotheek van wacht meteen bellen ofwel de navigatie starten vanuit de app.
De nieuwe app is gratis beschikbaar voor I-phone en Androïd.

Apotheek van wacht na 22u
Hebt u 's nachts een apotheek nodig, dan moet u bellen naar het betalende centrale nummer 0903 99 000. Daar geeft u de regio op waar u woont en u krijgt de dichtstbijzijnde apotheek of een alternatief. Bellen naar dit nummer kost 1,5 euro per minuut.
De lijst met apothekers van wacht na 22u hangt dus niet langer uit aan de apotheek en lokale kranten mogen de nachtelijke wachtdienst ook niet meer publiceren.
Tot 5 maart krijgen patiënten die het oude nummer 0900 10 500 intikken de boodschap dat dit nummer niet meer in dienst is en worden ze doorgeschakeld naar het nieuwe nummer. Vanaf 5 maart 2015 wordt hen gevraagd om zelf het nieuwe nummer 0903 99 000 in te tikken.

Wachthonorarium
De apotheker mag een wachthonorarium aanrekenen voor elke prestatie buiten de normale openingsuren, alsook op zon- en feestdagen.
• Haalt u buiten de normale openingsuren (vanaf 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens) of op zon- en feestdagen een terugbetaald geneesmiddel dat door een arts voorgeschreven is en door hemzelf of door de apotheker als ‘dringend’ bestempeld wordt, dan bedraagt het wachthonorarium 5,11 euro. U hoeft echter geen bijkomend bedrag te betalen, omdat dit honorarium volledig gedekt wordt door de ziekteverzekering.
• In alle andere gevallen (niet-dringend voorschrift, geneesmiddelen die niet terugbetaald of op voorschrift zijn, andere producten, ...) is het wachthonorarium voor uw rekening en staat het de apotheker vrij om zelf de hoogte van het bedrag te bepalen, op voorwaarde dat het ‘redelijk’ is en dat het goed zichtbaar is aangeduid.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram