Hitteslag en zonnesteek

Laatst bijgewerkt: May 2018 | 24 reacties
In dit artikel
Hitteslag en zonnesteek

dossier Een zonnesteek is een uitgesproken vorm van verbranding door een te langdurige zonneblootstelling, vooral van nek en hoofd.
Een hitteslag kan ook zonder sprankeltje zon! Ons koelsysteem kan falen bij bvb vochtige tropenwarmte (waarbij zweet niet kan verdampen) of een grote spierinspanning. In dit geval hebben we het echter niet over een zonnesteek, maar over oververhitting of door de hitte bevangen zijn.
Een zonnesteek en hitteslag zijn meestal het gevolg van zout- en vochtverlies.

Hitteslag of zonneslag

123-temp-zon-zonnesteek-hitteslag-06-17.jpg
Zon hoeft niet echt. Vochtige tropenwarmte (waarbij zweet niet verdampt) of een grote spierinspanning kunnen voldoende zijn om een hitteslag te hebben.
Arbeiders aan hoogovens of in serres, marathonlopers, renners enz zijn kandidaten voor een hitteslag. Ook slecht ventilerende kleding kan vermijden dat warmte uit het lichaam verdampt bijvoorbeeld bij een bejaarde die te warm aangekleed in de zon zit. Maar ook bij iemand die in volle zon op het strand in slaap valt, bij een zuigeling in een oververhitte wagen...

Meestal kan je zelf een zonnesteek of een milde hitteslag verzorgen. Zolang de patient bewust blijft, voldoende zweet en de lichaamstemperatuur lager blijft dan 38 graden C kan je zelf het slachtoffer verzorgen.
Een zonnesteek is meestal niet echt ernstig, maar omdat de klachten sterk lijken op een hitte- of zonneslag, wat wél een ernstige toestand is, is toch altijd enige voorzichtigheid geboden.
• Ga onmiddellijk uit de zon en blijf enkele dagen uit de zon.
• Bedek de blote huid met natte, koele doeken. Probeer de doeken om de vijf minuten opnieuw nat te maken. Een ventilator kan er voor zorgen dat de afkoeling nog beter is.
• Neem een douche met zeep om de zonnebrandcrèmes weg te spoelen.
• Drink veel water, met kleine slokjes.
• Als er blaren optreden, dek ze dan af met droge, steriele verbanden.
• Als de huid rood en pijnlijk is, raadpleeg dan een arts of apotheker.
Ook als de symptomen verergeren of niet binnen de 24 uur verdwijnen, kunt u het best een arts raadplegen.

Als de verhitting niet wordt herkend of niet goed wordt behandeld, kan een echte hitteslag of zonneslag (heliosis) ontstaan. Dit is het gevolg van rechtstreekse zonnestraling op het hoofd. Dit beinvloedt rechtstreeks de thermostaat in de hersenen waardoor deze helemaal ontregelt.
Wanneer de temperatuur boven de 40 graden komt bestaat het risico op epileptische aanvallen en shock. Boven de 42 graden kan het lichaam de temperatuurstijging niet meer aan, loopt de temperatuur versneld op en kan men sterven.

De situatie is ernstig en kan gepaard gaan met verwardheid, hoofdpijn, hoge koorts, slapte, epileptische aanvallen, problemen met bewegen en bewusteloosheid. Mentale toestand: onrust en agressiviteit, verwardheid tot delirium en coma. Ook de dood kan volgen.

Een echte hitteslag of zonneslag is ernstiger dan een zonnesteek en moet zo spoedig mogelijk door een arts behandeld worden. De enige levensreddende behandeling is: het snel omlaag brengen van de lichaamstemperatuur!

• Waarschuw onmiddellijk de hulpdiensten.
• Probeer totdat een ambulance is gearriveerd, de patiënt zoveel mogelijk af te koelen zoals bij een zonnesteek. Snel optreden is van vitaal belang. Het slachtoffer is in levensgevaar.
• Alle kleren uit en de betrokkene koelen: bedek de blote huid met natte, koele doeken. Probeer de doeken om de vijf minuten opnieuw nat te maken. Een ventilator kan er voor zorgen dat de afkoeling nog beter is.
• Geef water met kleine slokjes. Want iemand die bewusteloos raakt en braakt, kan verstikken of een longontsteking oplopen.

In het 'algemeen' zijn er geen restverschijnselen na een (goed behandelde) zonneslag.

zie ook artikel : Hitte en ozon: waarop letten bij baby’s en peuters?

zie ook artikel : Hitte en ozon: waarop letten bij baby’s en peuters?

PAS OP

123-kind-auto-warm-alleen-05-17.jpg
Hittebelasting en zonnesteek zijn te voorkomen door goed op te letten in de warmte.

Wees dus slim in de zon:
• Kinderen en kalende hoofden : zet een petje of hoedje op
• Ga vlug genoeg afkoeling zoeken, kleed baby's ook niet te warm
• Drink voor je dorst krijgt
• Laat ook bij warm weer nooit een kind achter in een gesloten auto! Ook dieren zijn daar zeer gevoelig voor.

zie ook artikel : Kinderen in de auto


verschenen op : 07/05/2018

24 reacties

Hitteslag en zonnesteek

door anoniem, 19 April 2018 om 07:37

Beter voorkomen dan genezen. En niet van het ergste uitgaan als het toch gebeurt . En ni te veel op internet lezen als je twijfels hebt ga naar een arts. Volgens wat je op internet soms leest ben je bijna stervende. Nu ja dat zijn we allemaal .

natte doek met zout op je hoofd leggen

door anoniem, 15 January 2018 om 17:43

Voor een zonneslag leg je een natte handdoek met veel zout op het hoofd, de warmte stijgt uit je hoofd (een tip van een geneesheer uit de provence).

Hitteslag en zonnesteek

door anoniem, 4 January 2016 om 15:20

Mijn man heeft een hitteberoerte gehad deze zomer op vakantie. vansinds heeft hij niet meer kunnen werken. is al bij vele dokters geweest met allerlei klachten. Maar niets te vinden. wie kan ons helpen?

Hitteslag en zonnesteek

door anoniem, 25 July 2015 om 16:13

ik heb het verleden week gekregen ,ben van 12uur tot 22.45 heb ik niks anders gedaan dan moeten overgeven ,en ik dronk water en elke keer da ik dronk moest het terug uit ,en ik was bij een vriendin die heeft me dan terug naar huis gedaan ,ze was in paniek

Hitteslag en zonnesteek

door anoniem, 28 July 2013 om 12:11

mijn dochter heeft al vier dagen koorts, misselijk en felle hoofdpijn? Ze is aan de zee geweest en toen is het begonnen. De koorts is na vier dagen gezakt maar de hoofdpijn blijft. Weet iemand hier meer informatie over?

bekijk alle 24 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt