Motilium zetpillen en Touristil verboden

nieuws Vanaf 1 september 2014 worden Motilium-zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten uit de handel genomen. Er komen ook bijkomende beperkingen op het gebruik van geneesmiddelen die domperidon bevatten. Dat heeft de Europese Commissie beslist op advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA.

Volgens het EMA bestaat er bij sommige mensen een verhoogd risico van ernstige hartritmestoornissen en plotse hartdood bij orale dosissen domperidon hoger dan 30 mg per dag of bij patiënten ouder dan 60 jaar. Vooral bij mensen met bestaande hartritmestoornissen is voorzichtigheid geboden.

Sinds 30 november 2013 waren alle geneesmiddelen die domperidon bevatten enkel nog verkrijgbaar op medisch voorschrift. Het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) raadde het gebruik van Touristil ook al af.
• Orale vormen van domperidon met een dosis hoger dan 10 mg, rectale formuleringen met een dosis van 10 mg (in België niet op de markt) en 60 mg, en combinatiemiddelen die domperidon/cinnarizine bevatten (Touristil) mogen vanaf 1 september 2014 niet meer verkocht worden.
• Andere geneesmiddelen met domperidon (Motilium oraal 10 mg, Domperidon EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Oroperidys, Zilium) zijn nog wel op voorschrift verkrijgbaar.
• Domperidon mag alleen gebruikt worden voor de behandeling van de symptomen van misselijkheid en braken. Het mag niet meer gebruikt worden voor een ‘opgeblazen gevoel’, ‘maaglast’ of ‘maagzuur’.
• Er wordt aanbevolen om de behandelingsduur zo kort mogelijk (gewoonlijk maximum 7 dagen) en de dosis zo laag mogelijk te houden.
• Bij volwassenen en adolescenten vanaf 35 kg wordt de orale dosis beperkt tot 10 mg, tot maximum driemaal per dag.
• Bij kinderen en adolescenten met lichaamsgewicht < 35 kg mag het geneesmiddel alleen langs orale weg toegediend worden, en dit aan een dosis van maximaal 0,25 mg per kg lichaamsgewicht, tot maximum driemaal per dag.
• Domperidon mag niet toegediend worden bij patiënten met hartritmestoornissen of risico ervan (zoals verlengd QTc-interval), hartfalen of elektrolietenstoornissen. Het cardiale risico kan hoger zijn bij patiënten ouder dan 60 jaar of bij patiënten die een grotere dagelijkse dosis dan 30 mg innemen.
• Domperidon mag niet gebruikt worden samen met andere geneesmiddelen met gelijkaardige effecten op het hart of met geneesmiddelen die de afbraak van domperidon in het lichaam vertragen.

Het risico op hartritmeproblemen verhoogt in domperidon wordt ingenomen in combinatie met met een van de volgende geneesmiddelen: amiodaron, arseentrioxide, chloorpromazine, chloroquine, claritromycine, disopyramide, droperidol, erytromycine, haloperidol, ibutilide, kinidine, methadon, moxifloxacine, pentamidine, pimozide en sotalol.
• Domperidon mag niet gebruikt worden bij patiënten met matig of ernstig leverfalen.
• Domperidon mag niet gebruikt worden na de bevalling om de melkproductie op gang te brengen. Domperidon is in ons land niet erkend voor dat doel. Meer zelfs, in de bijsluiter wordt uitdrukkelijk afgeraden om domperidon te gebruiken tijdens borstvoeding omdat het in kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomt. Bij kortdurend gebruik zijn tot nu toe geen schadelijke effecten op de baby gezien. Maar het is niet bekend of het bij langer gebruik schadelijk is voor uw baby.

www.bcfi.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram