Hoe kan je berenklauw herkennen en hoe gevaarlijk is de plant?

In dit artikel
Hoe kan je berenklauw herkennen en hoe gevaarlijk is de plant?

dossier

Als de huid in contact komt met het sap van de reuzenberenklauw en wordt blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later ernstige huidletsels ontstaan. Waarop moet je letten? Hoe wordt het behandeld, en hoe kan je problemen vermijden? Alle info op een rij. 

Lees ook: Bomen langs de weg: vriend of vijand?

Berenklauw herkennen

123_berenklauw_groen_natuur_2022.jpg
In België bestaan er 2 soorten berenklauwen, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw kan tot 5 meter hoog worden en heeft tussen juli en september grote, witte bloemschermen met een diameter van 50 cm tot 1m. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt maximaal 2 meter hoog. De reuzenberenklauw wordt in grote hoeveelheden teruggevonden langs autosnelwegen, spoorlijnen, waterwegen, maar ook in tuinen, en het is net die soort waarvoor we alert moeten zijn.

Gevaarlijk

Als de huid in contact komt met het giftige sap van de reuzenberenklauw en wordt blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later ernstige huidletsels ontstaan (fototoxische reactie).

De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. De overgevoeligheid voor de zon kan meerdere dagen aanhouden. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan. Het sap van de berenklauw is ook giftig bij inname.

Ook vele andere planten uit de schermbloemfamilie (zoals fluitekruid, pastinaak, akkerscherm, lavas, peterselie en selder), St. Janskruid (hertshooifamilie), wijnruit, bergamotcitroen en moerbei kunnen gelijkaardige fototoxische huidreacties veroorzaken.  

Wat bij contact?

  • In geval van huidcontact moet je de huid direct grondig spoelen met water.
  • Indien het sap in de ogen terechtkomt, moeten de ogen overvloedig gespoeld worden en ga je best naar een spoedgevallendienst.
  • Als je kleren in aanraking zijn gekomen met het sap, kan je best van outfit veranderen. 
  • Vermijd gedurende minstens één week elke blootstelling aan zonlicht (dragen van bedekkende kledij, gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor). Verschijnen er toch huidletsels, dan raadpleeg je best een arts.

Hoe problemen vermijden?

  • Raak de plant niet aan en waarschuw ook de kinderen ervoor. 
  • Laat kinderen nooit fluitjes of blaaspijpjes maken uit de holle stengel van de plant.
  • Bij het tuinieren, bijvoorbeeld wanneer bladeren of bloeiwijzen worden afgesneden, moet je vermijden dat druppeltjes vocht op de huid terechtkomen. Draag daarom handschoenen en kledij die hals, armen en benen bedekt. Het sap kan soms dwars door de kledij tot op de huid doordringen, wees dus zeker alert.
  • Vermijd wandelen of spelen op plaatsen waar de reuzenberenklauw groeit. 
  • De plant zou nooit mogen aangeplant worden in de omgeving van kinderspeelplaatsen. Merk je de plant daar toch op, dan kan je de groendienst van de gemeente vragen om de reuzeberenklauw te verwijderen.

Lees ook: Tuinieren is ideale beweging voor ouderen


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram