ad

Opgepast met berenklauw

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-plant-berenklauw-170-06.jpg

nieuws In België bestaan er 2 soorten berenklauwen, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw kan tot 5 meter hoog worden en heeft tussen juli en september grote, witte bloemschermen met een diameter van 50 cm tot 1m. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt maximaal 2 meter hoog. De reuzenberenklauw wordt in grote hoeveelheden teruggevonden langs autosnelwegen, spoorlijnen, waterwegen, maar ook in tuinen.

Gevaarlijk
Als de huid in contact komt met het sap van de reuzenberenklauw en wordt blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later ernstige huidletsels ontstaan (fototoxische reactie).

De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. De overgevoeligheid voor de zon kan meerdere dagen aanhouden.
Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.

Het sap van de berenklauw is ook giftig bij inname
Ook vele andere planten uit de schermbloemfamilie (zoals fluitekruid, pastinaak, akkerscherm, lavas, peterselie en selder), St. Janskruid (hertshooifamilie), wijnruit, bergamotcitroen en moerbei kunnen gelijkaardige fototoxische huidreacties veroorzaken.

Behandeling
• In geval van huidcontact moet men de huid direct grondig spoelen met water.
• Indien het sap in de ogen terechtkomt, moeten de ogen overvloedig gespoeld worden en gaat u best naar een spoedgevallendienst.
• Verander van kleren indien deze ook met het sap in aanraking zijn gekomen.
• Daarna moet gedurende minstens één week elke blootstelling aan zonlicht worden vermeden (dragen van bedekkende kledij, gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor). Verschijnen er toch huidletsels, dan raadpleegt u het best een arts.

Hoe problemen vermijden?
• Raak de plant niet aan en waarschuw ook de kinderen ervoor.
• Laat kinderen nooit fluitjes of blaaspijpjes maken uit de holle stengel van de plant.
• Tijdens werkzaamheden in de tuin, bijvoorbeeld wanneer bladeren of bloeiwijzen worden afgesneden, moet men vermijden dat druppeltjes vocht op de huid terechtkomen. Draag handschoenen en kledij die hals, armen en benen bedekt. Het sap kan soms dwars door de kledij tot op de huid doordringen!
• Vermijd wandelen of spelen op plaatsen waar de reuzenberenklauw groeit.
• De plant zou nooit mogen aangeplant worden in de omgeving van kinderspeelplaatsen. Als de plant in de omgeving groeit van kinderspeelplaatsen, kunt u aan de groendienst van uw gemeente vragen om de reuzeberenklauw te verwijderen.
ad


pub