Wil je niets missen van de optredens? Vermijd dan de rijen aan de hulppost en breng je eigen eerstehulptasje mee. Een lijstje van wat niet mag ontbreken!
Een zonnesteek is het gevolg van te veel zonnestraling op het hoofd en in de nek. Een hitteslag kan ook zonder sprankeltje zon, bijvoorbeeld bij inspanningen in vochtige warmte wanneer je zweet niet verdampt, of binnen als je te warm gekleed bent.
De Nederlandse Brandwondenstichting trekt aan de alarmbel omdat in de brandwondencentra te veel kleine kinderen met ernstige brandwonden binnenkomen, waarbij niet de juiste eerste hulp is toegepast.
Bij het afsteken van vuurwerk gebeuren er elk jaar ongevallen, zowel bij de vuurwerkmakers als bij de omstaanders. Áls het misgaat, zijn de gevolgen meestal (zeer) ernstig: oogletsels en/of brandwonden op handen, armen en hoofd.
Baby’s en peuters worden vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 7 maanden vaker brandwonden oplopen, met een piek bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden.
Een tripje naar de zon? Vergeet je zonnecrème niet. Maar wat als blijkt dat je toch niet voorzichtig genoeg was? Wat als pijnlijke, rode vlekken je lichaam ontsieren?
Nu ze er eindelijk is, wil je wellicht vanmiddag even in de lentezon zitten. Een prima idee, maar smeer je toch maar in. Want de zon mag dan nog niet fel zijn, je huid is nog niet voorbereid, zegt dermatoloog Ilan Karavani.
Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben 176 Nederlanders oogletsel aan één of twee ogen opgelopen. Negentien mensen zijn blind geworden aan een oog en vijf ogen zijn operatief verwijderd. Dat maakt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) bekend nu de oogartsen over volledige cijfers beschikken.
Volop genieten van mooie zomerdagen, maar je zonnecrème vergeten: het kan iedereen een keer overkomen en het doet vaak geen deugd. Dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België, weet hoe je een verbrande huid kan voorkomen én genezen.
Nog steeds vallen er jaarlijks tientallen slachtoffers bij het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en brandgel om de barbecue of vuurkorf aan te maken. Dat meldt de Nederlandse Brandwondenstichting.
Zelfs als u zich hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème, kunt u toch verbranden als u te veel en/of lang in de zon blijft. Geen enkele zonnecrème biedt 100 % bescherming tegen zonnebrand.
Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen of dieren die getroffen werden door een bliksem. Wanneer we dan de vraag zouden stellen wat we moeten doen indien iemand getroffen is door een bliksem, blijft het meestal opvallend stil, een reden te meer om even stil te staan bij dit item.
Een goede zonnebrandcrème beschermt uw huid tegen verbranden en huidveroudering, en dus ook tegen huidkanker. Op voorwaarde dat u de juiste crème op de juiste manier gebruikt. Zonnebrandproducten bieden geen totale bescherming. Ieder product laat een deel van de uv-straling door.
Volgens nieuw onderzoek van vruchtbaarheidsspecialist Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen zouden bepaalde chemische zonnefilters die gebruikt worden in zonnecrème een negatief effect hebben op de spermacellen en de vruchtbaarheid aantasten.
De behandeling van huidkanker kan veel beter door rekening te houden met de individuele kenmerken van de patiënten en van de tumoren. Dat blijkt uit een studie van Maastricht UMC+ waarin het effect van drie therapieën op honderden patiënten werd onderzocht.
Steeds vaker zijn baby’s vanaf zeven maanden slachtoffer van brandwonden veroorzaakt door hete thee of koffie. Daarom roept de Nederlandse Brandwonden Stichting ouders van jonge kinderen op om voorzichtig te zijn met warme dranken.
Eén op de twee Belgen beschermt zich niet tegen de zon buiten de vakantieperiode. Daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan en, vooral, vergroten we de kans op huidkanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek, in opdracht van Euromelanoma.
Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.
Bij het merendeel van de anti-zonnebrandmiddelen (86%) staat de juiste zonbeschermingsfactor op het etiket vermeld. Bij 14% was de zonbeschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek onder 58 anti-zonnebrandproducten.