Bloeddrukmedicijnen verhogen valkans oudere

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Antihypertensiva, dit zijn geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, verhogen de valkans bij ouderen, vooral als ze al eerder vielen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine.
De studie volgde gedurende drie jaar bijna 5000 mensen ouder dan 70 jaar met hypertensie. OP basis van hun medicatie werden ze ingedeeld in drie groepen: groep 1 (14%) nam geen antihypertensiva, groep 2 (54%) kreeg een matig-intensieve hypertensiebehandeling en groep 3 (31%) kreeg intensieve behandeling. Tijdens de studieperiode maakten 446 deelnemers (9%) een val die leidde tot ernstige verwondingen, zoals een heupfractuur. In groep 1 had 7,5% een ernstig valletsel, in groep 2 was dat 9,8% en in groep 3 8,2%.

De kans op ernstig valletsel was 1,4 maal verhoogd in groep 2 en 1,3 maal hoger in groep 3, vergeleken met niet-gebruikers.
Onder 503 gebruikers die al eerder valletsel opliepen, was het valrisico 2,17 maal verhoogd in groep 2 en 2,31 maal hoger in groep 3.
De onderzoekers besluiten dat het belangrijk is om de voordelen van antihypertensiva af te wegen tegen het risico op een ernstige val.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram