Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar in Nederland hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen. In 2012 werd dit 25.942 keer gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC)

Vorig jaar ontving de instelling telefonische meldingen over ruim 33.000 mensen. Omdat mensen regelmatig worden blootgesteld aan meerdere giftige stoffen tegelijk, ging het in totaal om bijna 45.000 blootstellingen. In 58 procent daarvan ging het om blootstellingen aan humane geneesmiddelen. De overige vergiftigingen waren het gevolg van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, en planten of paddenstoelen.

In 60 tot 70 procent van de gevallen gaat het om vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, die doelbewust zijn ingenomen als zelfmoordpoging. In absolute getallen komt dat neer op 1300 tot ruim 1500 zelfmoordpogingen met geneesmiddelen per maand.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram