A.L.S. liga belgië lanceert project communicatiehulpmiddelen

nieuws ALS Mobility & Digitalk, deelwerking van ALS LIGA België, is in maart 2013 met een project gestart dat twee jaar zal duren en de naam Proeftuin ALS Digitalk meekreeg. Dit project wordt gesteund door Flanders’ Care, een initiatief van de Vlaamse regering om nieuwe ideeën in de zorg te stimuleren. In het project wordt samengewerkt met bedrijf Sabbe Konsulting Independent Living nv (SKIL) en de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO). De studie kreeg de goedkeuring van de Ethische Commissie van het UZA.

Proeven van een flexibel uitleensysteem
Wij ondervonden vanuit de praktijk dat patiënten met ALS (pALS) omwille van een snel progressief verloop van de ziekte geregeld een communicatiehulpmiddel bezitten dat na relatief korte tijd niet meer aangepast is aan hun noden. Dat is spijtig omdat pALS dan blijven zitten met een nog goed functionerend toestel dat echter niet meer aan hun noden beantwoordt. Daarbij dienen zij snel een nieuw communicatietoestel aan te kopen. Dit voor eigen rekening, doordat zij slechts om de 4 jaar recht hebben op terugbetaling vanuit de overheid.

Een flexibel hergebruiksysteem van communicatiehulpmiddelen zou de kosten voor de pALS kunnen reduceren en zou de overheidsmiddelen efficiënter benutten. Dit project speelt dan ook in op de nood aan objectiever onderzoek naar een dergelijk uitleensysteem. Na een positieve evaluatie van het project zou de doelgroep uitgebreid kunnen worden naar andere progressieve aandoeningen.
Het project reikt Nederlandstalige pALS uit Vlaanderen en Brussel die een communicatieprobleem ervaren gratis en binnen 10 dagen na een bezoek aan ons secretariaat ondersteunende communicatietechnologie op maat aan. Daarbij wordt het gebruik van de hulpmiddelen systematisch opgevolgd en waar nodig bijgestuurd. Op deze manier kunnen pALS in elke fase van hun ziekte communiceren met hun omgeving. We brengen het effect hiervan op hun kwaliteit van leven in kaart.

Vroeg begonnen is half gewonnen
pALS in een vergevorderd stadium zijn uiteraard welkom in het project. Het is echter belangrijk dat ook pALS met beginnende communicatieproblemen de weg vinden naar hulpmiddelen. Dit vergemakkelijkt het gebruik van het communicatiemiddel wanneer de spraak sterker achteruit gaat.

Wat houdt dit in voor pALS?
Deelnemende pALS beschikken binnen 10 dagen na een bezoek aan ons secretariaat over een communicatiehulpmiddel en kunnen indien nodig snel overstappen naar een ander hulpmiddel. Het uitlenen van het communicatietoestel is gratis. De pALS kunnen hun toestel blijven ontlenen zolang ze het nodig hebben.

Voor deelname of meer gedetailleerde informatie kan ons contacteren via:
ALS Mobility & Digitalk
Tel: +32(0)16/23.95.82
Email: MenD@alsliga.be

Lees ook: Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (A.L.S.)?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram