Geen enkel wetenschappelijk bewijs voor bloedgroependieet

nieuws Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het zogenaamde bloedgroependieet. Meer zelfs, de theorie over de ontwikkeling van de bloedgroepen die aan de basis ligt van het bloedgroependieet, klopt niet met de huidige wetenschappelijke kennis over bloedgroepen.
Dat blijkt uit een studie door een team van het Vlaamse Rode Kruis in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99.abstract).

Wat is het bloedgroependieet?

Het bloedgroependieet werd enkele jaren geleden gelanceerd door de Amerikaanse arts D’Adamo. Volgens D’Adamo is elke bloedgroep tijdens een andere periode in de evolutie ontstaan en moeten we ons eetpatroon aanpassen aan dat van de voorouders die leefden in de tijd dat onze bloedgroep ontstond. Op basis van de bloedgroep is iemand genetisch geprogrammeerd om bepaalde voedingsstoffen al dan niet te verwerken. Afhankelijk van uw bloedgroep zouden bepaalde voedingsmiddelen een heilzame werking hebben op het immuunsysteem, andere zouden daarentegen allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Uw eten aanpassen aan uw bloedgroep leidt tot een efficiëntere vertering, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt, men energieker en minder snel moe is, en de stofwisseling verbetert met gewichtsverlies als gevolg.

Vier hoofdbloedgroepen

De bloedgroepen worden bepaald door de bloedgroepantigenen, dit zijn eiwitten op de buitenkant van de rode bloedcellen. Wanneer iemand bloed krijgt dat vreemde bloedgroepantigenen bevat, dan wordt het afweersysteem geactiveerd en komt de productie van antistoffen op gang die het bloed met de lichaamsvreemde antistoffen afbreken.
Er bestaan vier hoofdbloedgroepen: A, B, O en AB, afhankelijk van de aanwezigheid van A -, B -, A - en B -antigenen of helemaal géén antigenen (bloedgroep O) op de rode bloedcellen.

In België heeft
46 % van de bevolking bloedgroep O,
42 % bloedgroep A,
9 % bloedgroep B en
3 % bloedgroep AB

Naast A en B, bestaat er nog een derde antigeen op de oppervlakte van de rode bloedcellen, namelijk de rhesusfactor. Wie rode bloedcellen heeft waarop deze rhesusfactor zit, is rhesus-positief. De anderen zijn rhesus-negatief.

Lees ook: Rhesusfaktor

BLOEDGROEP O
Dit is de meest voorkomende en oudste bloedgroep, die 50.000 jaar voor Christus ontstond. Tijdens deze periode waren de mensen jagers-verzamelaars en aten ze veel rood vlees en weinig granen en melkproducten. Daarom zouden mensen met bloedgroep O een dieet moeten volgen met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Mensen met bloedgroep O komen snel aan als ze veel koolhydraten eten omdat ze die niet goed kunnen verteren.
- Onbeperkt eten: vlees, vis en olie
- Beetje van eten: eieren, fruit, groente, noten en zaden
- Vermijden: melkproducten en koolhydraten zoals brood, granen, rijst en pasta

BLOEDGROEP A
Dit is ook een relatief veelvoorkomende bloedgroep, die rond 25.000 – 15.000 voor Christus ontstond. De landbouw won toen aan belang en een vegetarisch dieet met veel koolhydraten past hier heel goed bij. Melkproducten en vlees zijn moeilijk te verteren.
- Onbeperkt eten: noten, zaden, granen, pasta, fruit en groente
- Vermijden: vlees en melkproducten

BLOEDGROEP B
Bloedgroep B ontsond rond 15.000 – 10.000 voor Christus. Slechts één op de tien mensen heeft deze bloedgroep. Omdat mensen meer gingen reizen ontstond een mix van bloedgroepen A en O. Doordat bloedgroep B een mengeling van twee bloedgroepen is, profiteren mensen met deze bloedgroep van de voordelen van beide typen bloed. Ze kunnen de meeste combinaties wel eten en vallen makkelijker af.
- Onbeperkt eten: vlees, melkproducten, fruit en groente
- Vermijden: bewerkt eten, noten, zaden, fruit en groente en koolhydraatbommen

BLOEDGROEP AB
Deze bloedgroep, die pas 1500 jaar geleden ontstond, is zeer zeldzaam. AB is een combinatie van bloedgroepen A en B, waarvan de een veel vlees eet en de ander er een vegetarisch dieet op nahoudt. AB’ers kunnen het beste een vegetarische eetwijze met koolhydraten aanhouden, maar mogen nu en dan ook vlees of melkproducten eten.
- Onbeperkt eten: zeevruchten, granen en soja
- Beetje van eten: melkproducten, vlees

Geen wetenschappelijk bewijs
Het team van het Vlaamse Rode Kruis vond geen enkele wetenschappelijke studie die een verband aantoont tussen bloedgroepen en de opname van bepaalde voedingsstoffen. Ook vonden ze geen enkele studie die aantoont dat de voedingsregels die in het bloedgroependieet worden voorgesteld enig effect hebben op de gezondheid of het gewicht.
Daarenboven klopt de voorgestelde chronologie van de ontwikkeling van bloedgroepen niet met de bestaande wetenschappelijke kennis over de evolutie. ??

De splitsing tussen bloedgroep A en B heeft ongeveer drie miljoen jaar geleden plaatsgevonden, en bloedgroep O komt voor uit A, door recentere opsplitsingen die hebben plaatsgevonden. Bloedgroep O bleek zeer succesvol en is tegenwoordig in nagenoeg alle bevolkingsgroepen de meest voorkomende. De overgang van jager-verzamelaar naar het bedrijven van de landbouw is ongeveer 10.000 jaar geleden gebeurd. Jagende en verzamelende voorlopers van homo sapiens met bloedgroep A, die volgens het blodgroependieet vegetarisch moeten eten, waren dus ruim aanwezig voor er sprake was van bloedgroep O en nog niemand aan landbouw had gedacht. Uit deze bloedgroep A komt bloedgroep O voor, die vooral vlees zouden moeten eten en zeer succesvol blijkt als we landbouw gaan bedrijven. De feiten zijn dus precies tegengesteld aan de hypothese van D’Adamo.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram