Nog antibiotica in voedsel

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Er blijkt nog steeds te veel antibiotica te zitten in sommige voedingswaren, zoals honing, eieren, scampi's en varkensvlees. Dat stelt de verbruikersvereniging Test-Aankoop vast.

Er is verbetering ten aanzien van vorige tests, maar
honing
blijft een probleem. In de meeste stalen honing zijn sporen van antibiotica gevonden. Het onderzoek liep in vier landen. Er werden ook stalen varkensvlees, eieren en scampi's onderzocht. In ons land bevatte één staal eieren en één staal varkensvlees antibiotica.

Wat loopt er fout met honing? In sommige stalen honing werd zelfs meer dan één soort antibiotica gevonden. Het verboden chlooramfenicol werd negenmaal aangetroffen. Vijfmaal werd de EU-norm overschreden. In negen van de dertien stalen gaat het om een Belgisch merk. Het is echter onzeker of al deze honing in ons land geproduceerd werd. In de EU is het gebruik van antibiotica in bijenkorven verboden; in de rest van Europa niet.

Het resultaat is vergelijkbaar met de honingtest die in februari 2002 werd uitgevoerd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nam toen enkele merken uit de handel en verbood de invoer van Chinese honing. Test-Aankoop vermoedt dat de invoerders hun voorraden geleidelijk van de hand doen.

Oxfam stopte vorig jaar de invoer van Cubaanse honing omdat die antibiotica bevatte. Toch vond Test-Aankoop opnieuw chlooramfenicol in een product van Oxfam. Oxfam schrijft dat toe aan mengpraktijken bij de Belgische afvuller. De verkoop van het lot met het nummer THT 10-12-04 is gestopt. Wie een dergelijke pot honing bezit, krijgt van Oxfam zijn geld terug.

Antibiotica in voeding zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Door de veelvuldige inname geraken bacteriën resistent, met het gevolg dat de antibiotica niet meer helpen op het moment dat de patiënt ze nodig heeft. Het FAVV beklemtoont dat het voor chlooramfenicol de nultolerantie toepast. Honing uit China is in zaad voor siervogels verwerkt. Als in eieren de norm wordt overschreden, worden zij uit de handel genomen. Bedrijven met ongeoorloofde antibioticaresten worden extra gecontroleerd.
Bron: De standaard

externe link : Ketogeenmenu.nl


pub