ad

Cannabis verhoogt risico op depressie en schizofrenie.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Jonge mensen die geregeld cannabis roken lopen een verhoogd risico op depressie en schizofrenie, aldus drie nieuwe studies die gepubliceerd zijn in het British Medical Journal. De studies leggen evenwel geen oorzakelijk verband tussen het cannabisgebruik en de psychische problemen, maar anderzijds stellen de onderzoekers dat de studies ook niet aantonen dat psychisch kwetsbaarder personen sneller geneigd zijn om cannabis te gebruiken.

Volgens een Zweedse studie bij meer dan 50.000 Zweedse mannen die in 1969 en 1970 hun miltaire dienst verrichtten, hadden mannen die verklaarden cannabis gebruikt te hebben een verhoogde kans om in de daaropvolgende 27 jaar schizofrenie te ontwikkelen. Hoe hoger het cannabisgebruik, hoe hoger het risico.
Bij mannen die meer dan 50 keer cannabis hadden gebruikt, was het risico 7 keer hoger. Hierbij werd rekening gehouden met andere risicofactoren, zodat volgens de onderzoekers alleen het cannabisgebruik het verhoogde risico kan verklaren.

Volgens een Australisch onderzoek bij jonge meisjes verhoogt het risico op depressie, angststoornissen en schizofrenie bij diegenen die tijdens hun tienerjaren dagelijks cannabis roken. Anderzijds werd bij studenten die lijden aan depressie en angststoornissen geen verhoogd cannabisgebruik vastgesteld.

De derde studie in Nieuw Zeeland onderzocht ruim 700 tieners van hun geboorte tot de leeftijd van 26 jaar. Bij diegenen die begonnen met cannabis tussen 15 en 18 jaar liepen een verhoogd risico op schizofrene stoornissen op 26-jarige leeftijd. Cannabisgebruik voor de leeftijd van 15 jaar was geassocieerd met een nog hoger risico.

Volgens een studie van de British Lung Foundation tenslotte is het roken van drie joints per dag even schadelijk voor de longen als 20 sigaretten. Wanneer cannabis vermengd wordt met tabak is de schade nog groter.

zie ook artikel : Schizofrenie


bron: British Medical Journal 23 November 2002, p. 1183-1184, 1195-1198, 1199-1201, 1

ad


pub