ad

Acupunctuur tegen migraine

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen die acupunctuur gebruiken om een migraine-aanval te voorkomen in plaats van geneesmiddelen (flunarizine), rapporteren minder aanvallen en ongewenste bijwerkingen en hebben ook minder pijnstillers nodig, aldus een recent Italiaans onderzoek.
De gunstige effecten werden vastgesteld tijdens een eerste behandelingsperiode van 4 maanden, na 6 maanden werden geen verschillen vastgesteld tussen vrouwen die acupunctuur en diegenen die geneesmiddelen gebruikten.

De studie betrof twee groepen van 80 vrouwen met een geschiedenis van migraine met aura. De ene groep werd behandeld met acupunctuur (een maal per week gedurende 2 maanden, gevolgd door een behandeling van 1 keer per maand gedurende de daarop volgende 4 maanden).
De tweede groep kreeg dagelijks 10mg flunarizine gedurende twee maanden, gevolgd door 20 keer per maand in de daarop volgende 4 maanden.

Beide behandelingen hadden een gunstig resultaat op het aantal migraine-aanvallen. Vrouwen die behandeld werden met acupunctuur bleken minder hoofdpijn te hebben dan de geneesmiddelengroep tijdens de eerste vier maanden van de studie (gemiddeld 2,3 aanvallen in de acupunctuurgroep tegenover 2,9 in de flunarizine groep).

Ook waren de migraine-aanvallen minder ernstig en hadden de vrouwen in de acupunctuurgroep minder pijnstillers nodig tijdens een aanval. Na 6 maanden waren de resultaten in beide groepen gelijk. In de geneesmiddelengroep stopten wel meer vrouwen met de studie vanwege depressieve gevoelens, slapeloosheid en gewichtstoename.
De onderzoekers stippen wel aan dat in de acupunctuurgroep een belangrijk placebo-effect kan gespeeld hebben omdat deze vrouwen meer aandacht kregen dan de vrouwen in de geneesmiddelengroep.
Bron: Headache 2002, p. 855-861.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub