3D-technologie goed of slecht voor de ogen?

123-tek-tv-cinema-3D-170_09.jpg

nieuws Onderzoek wijst uit dat een grote groep mensen problemen ondervindt om zorgeloos van de 3D-technologie (3D-cinema, 3D-televisie, 3D-computer spelletjes, 3D-GSM’s, etc.) gebruik te maken. Voor personen met een bevredigende, maar geen perfecte samenwerking tussen beide ogen, kan kijken naar 3D-technologie namelijk ongemak, vermoeidheid, hoofdpijn, braakneigingen en duizeligheid tot gevolg hebben. Dit wordt ook wel het 3D-vision-syndroom genoemd.

De 3D technologie berust op de dispariteit tussen het rechter- en het linkeroog. Het beeld dat waargenomen wordt met het rechteroog is lichtjes verschoven ten opzichte van het beeld dat waargenomen wordt met het linkeroog. Hoe scherper men ziet, hoe meer men deze kleine verschillen waarneemt en dus hoe beter men het 3D effect ervaart.

Bovendien is het van belang dat beide ogen hetzelfde punt in het beeld fixeren. Met de 3D technologie dissocieert men namelijk beide ogen (rood/groen filter, polariserende filter, elektronische ‘shufer’) zodanig dat het beeld waargenomen door het rechteroog niet waargenomen kan worden door het linkeroog en vice versa. Beide afzonderlijke beelden zijn hetzelfde beeld, maar lichtjes verschoven ten opzichte van elkaar. Indien de samenwerking tussen beide ogen niet perfect is, fixeren beide ogen niet hetzelfde punt, hetgeen door de hersenen geïnterpreteerd wordt als een dubbel beeld of een beeld dat onderdrukt moet worden.

Een persoon die het 3D effect niet waarneemt of vermoeidheid ervaart bij het bekijken van toestellen of beelden met 3D technologie, laat het best zijn ogen testen. Deze gezichtsafwijkingen zijn namelijk zeer vaak te corrigeren: met een juiste bril of contactlenzen kan men makkelijk de gezichtsscherpte herstellen. Met prisma’s en andere optometrische technieken kan men de samenwerking tussen beide ogen verbeteren.

De APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België, wil tijdens de Week van het Zien (van 6 tot 13 oktober) de aandacht vestigen op dit probleem. U kan zich tijdens deze week gratis laten testen bij een van de deelnemende opticiens- optimetristen. Een lijst met adressen vindt u op de website www.weekvanhetzien.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram