ad

Gouden tips voor beginnende lopers

Laatst bijgewerkt: oktober 2012
123-3vr-jogging-lopen-sport-170-08.jpg

nieuws De Nederlandse Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft in samenwerking met diverse experts op het gebied van lopen een handleiding opgesteld om beginnende joggers op weg te helpen verantwoord te gaan lopen zodat ze vooral kunnen blijven lopen en niet uitvallen door een blessure.

In drie hoofdstukken worden vragen beantwoord zoals:
• Kan ik zomaar beginnen met lopen?
• Hoe kies ik mijn loopschoenen?
• Wat is trainen?
• Hoe moet ik omgaan met pijn tijdens of na het lopen?
• Wanneer is sportmedisch advies noodzakelijk?

Aan het document is ook een trainingsschema toegevoegd. Uniek aan dit trainingschema is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures van lopers. Veel lopers klampen zich vast aan een bepaald schema. Ook wanneer er pijntjes zijn blijven ze het schema aanhouden. Het schema uit het document houdt rekening met pijntjes van de loper en geeft eventueel een alternatieve training aan.

Uit onderzoek van Veiligheid NL blijkt dat 30% van alle lopers nieuw begint of minimaal een jaar niet gelopen heeft. Met 5,1 blessures per 1.000 uur sport is lopen een blessuregevoelige sport (gemiddelde voor alle sporttakken is 1,0). Na voetbal komen bij lopen de meeste blessures voor. Vooral mannen, minder ervaren lopers en lopers die minder dan 130 minuten per week lopen hebben meer kans op een blessure. Dit maakt de groep beginnende lopers en lopers die het al een tijdje niet meer gelopen hebben een vatbare groep voor blessures en is het extra belangrijk deze te voorkomen.

De handleiding is beschikbaar op:
www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen




ad


pub