Vlaams Welzijnsverbond zoekt 13.500 nieuwe werknemers

nieuws Het Vlaams Welzijnsverbond trekt aan de alarmbel. Binnen de tien jaar moet een vierde van het personeelsbestand vernieuwd worden omdat oudere werknemers op pensioen gaan. In totaal moet deze koepel op zoek naar 13.500 nieuwe werknemers, zo blijkt uit een interne steekproef die Jobat exclusief kon inkijken. Met 700 organisaties en 30.000 werknemers is het Vlaams Welzijnsverbond een belangrijke speler in welzijn en zorg. De leden zijn actief in de sector ondersteuning van personen met een handicap, de kinderopvang, de gezinsondersteuning, de bijzondere jeugdbijstand en het vrijwilligerswerk. De organisatie bevroeg zopas zijn achterban en leert uit die enquête dat binnen de tien jaar een vierde van het personeel vervangen moet worden.

Dat betekent dat er 7.500 mensen een baan kunnen vinden in deze sector. Met de jaarlijkse jobgroei van 2 procent bijgerekend, gaat het zelfs over 13.500 nieuwe jobs. De rekrutering wordt geen eenvoudige opdracht in een krimpende arbeidsmarkt.

De oplossing

Om het dreigend personeelstekort op te lossen, moeten vele jonge mensen worden aangetrokken. Ook mannen en allochtonen en mensen die hun loopbaan een andere richting willen uitsturen, zijn welkom. En de sector moet ook in eigen boezem kijken. 'In 2010 genoot 22 procent van het personeel in de zorgsector van een of andere vorm van loopbaanonderbreking', stelt algemeen directeur Frank Cuyt vast. 'We moeten ons afvragen hoe we het arbeidsvolume in de toekomst kunnen behouden.'

De arbeid in de zorg efficiënter organiseren betekent alvast niet dat er geraakt wordt aan de regelingen rond deeltijds werk, die Frank Cuyt als een troef van de sector beschouwt. De zorgsector is de kampioen van het deeltijds werken. Maar liefst 51 procent van de werknemers kiest voor een deeltijds statuut, terwijl het Vlaams gemiddelde 24 procent bedraagt. Bij de mannen werkt een vierde deeltijds, bij de vrouwelijke werknemers loopt dat aantal op tot twee derde. 'Voor het management is het een gigantische uitdaging om dat georganiseerd te krijgen en de personeelspuzzel te doen kloppen. Tegelijk is het een van de aspecten die werken in onze sector aantrekkelijk maken', zegt Frank Cuyt.

Zo'n 15 procent van de werknemers nam bovendien tijdskrediet op in 2010. De sector is volgens Cuyt in trek bij mensen die bewust zoeken naar een deeltijdse job. 'We bieden vooral vlakke loopbanen aan en kunnen op dat gebied moeilijk concurreren met de profitsector', erkent hij. 'Maar onze anciënniteitscijfers zijn goed: mensen weten zich in de sector verzekerd van een vastheid van betrekking. De werknemerstrouw is groot, de sector slaagt erin mensen aan zich te binden. Een ander pluspunt is onze nabijheid: in elke gemeente is wel een zorginstelling. Mensen met een welzijnsbaan hoeven in principe niet lang onderweg te zijn.'

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram