Zwembad in de tuin

123-kinderen-zwembad-spelen-170-08.jpg

nieuws Er zijn een paar maatregelen die u kunt nemen om het zwemmen veilig te houden voor uw kinderen. Deze gelden trouwens ook voor het geval uw buren of vrienden een zwembad in de tuin hebben, of voor een zwembad bij uw vakantiehuisje of hotel.

Tips

• Leer uw kind dat het alleen samen met u bij het zwembad mag spelen.
• Ruim direct na het spelen het waterspeelgoed (zwembandjes, opblaasbare krokodillen, etc.) op zodat uw kind niet in de verleiding komt weer terug in het water te gaan als u er niet meer bij bent.
• Als er meerdere volwassenen zijn, spreek dan goed af wie op welk kind let. Ga er niet zomaar vanuit dat als u eventjes weg bent, er iemand anders wel oplet.
• Laat nooit broertjes of zusjes op kinderen letten die niet kunnen zwemmen.
• Het is verstandig om kinderen al op vroege leeftijd aan water te laten wennen. Eigenlijk kan dit al meteen na de geboorte, in het badje of onder de douche.
• Ook al heeft uw kind een zwemdiploma, dan wil dat niet zeggen dat uw kind waterveilig is. U kunt kinderen tot en met zes jaar in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Zorg dat u altijd in de buurt blijft.
• Is er een zwembad in de buurt met diep water dat niet goed is afgeschermd? Zorg dat uw eigen tuin goed afgeschermd is en vraag of het zwembad beter afgeschermd kan worden. U kunt uw kind ook een reddingsvest aantrekken, maar dat werkt alleen bij diep water waar een kind niet kan staan.

Beveiliging

• Plaats een hek om het zwembad dat 1,20 meter hoog is en verticale spijlen met een afstand van maximaal 10 cm tussen de spijlen heeft. Zorg dat het hek zelfsluitende poorten heeft die uw kind niet zelfstandig kan openen.
• Een afdekzeil is niet bruikbaar als beveiliging tegen verdrinking. Dit zeil moet namelijk telkens na het zwemmen over het bad gelegd worden, en dit wordt wel eens vergeten. Bovendien kan een kind onder het zeil kruipen en zo ongewild in het water terechtkomen.
• Er bestaan zogenaamde plonsalarmen. Dit zijn drijvers die in het water (net op of net onder het wateroppervlak) liggen en die alarm geven als er een kind in het water valt. Een alarm dat onder het oppervlak ligt is beter dan een alarm dat aan de oppervlakte ligt. Er bestaan ook systemen die om de pols van het kind zitten. Die geven een alarm als de polsband nat wordt. Probleem hiermee is dat ze ook alarm geven als een kind zijn hand onder de kraan heeft of anderzijds nat wordt.

Zwembadalarmen zijn volgens de literatuur niet helemaal veilig. Gebruik een alarm dus nooit als enige beveiliging, maar alleen als hulpmiddel bij het toezicht dat u altijd moet houden op kinderen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram