ad

Eet niet te veel rood vlees

Laatst bijgewerkt: april 2012
vlees-rood-zout-170_560_04.jpg

nieuws Veel rood vlees eten kan het risico verhogen dat u sterft aan de gevolgen van hart- en vaatziekten of kanker. Dat zeggen onderzoekers van Harvard Medical School in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van meer dan 37.500 mannen en meer dan 83.600 vrouwen over een periode van 25 jaar. Van alle proefpersonen stierven er 24.000, waarvan bijna 6.000 mensen aan hart- en vaatziekten en ruim 9.000 aan kanker. De onderzoekers vergeleken de sterftegegevens van mensen met de hoogste vleesconsumptie met die met de laagste consumptie.

• Eén dagelijkse portie (85 g) onbewerkt rood vlees (zoals een biefstuk of een varkensgebraad) verhoogde de kans om vervroegd te sterven met 13 %, de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 18% en door kanker met 10%.

• Eén dagelijkse portie bewerkt vlees (bv. een hotdog, een hamburger of enkele schelletjes salami of hesp) verhoogde de sterftekans met 20 %, de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 21% en door kanker met 16%.

• 9,3% van de vroegtijdige overlijdens bij de mannen en 7,6% van de overlijdens bij vrouwen hadden kunnen vermeden worden indien alle deelnemers aan de studie dagelijks minder dan de helft van hun dagelijkse portie rood vlees hadden gegeten (minder dan 42g per dag).

• Wanneer één dagelijkse portie vlees wordt vervangen door iets anders (bv. vis, gevogelte, noten, kaas, peulvruchten, groenten enz.), zou het sterftecijfer na 25 jaar dalen met 7 tot 19%.
De onderzoekers wijten het hogere sterftecijfer door rood vlees aan het gehalte verzadigd vet en cholesterol, de aanwezigheid van schadelijke PAK’s bij de bereiding van vlees (vooral wanneer het vlees verbrand is) en de hoeveelheden zout, nitriet en andere schadelijke stoffen aan bewerkt vlees.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub