Vette vis voorkomt hartstilstand

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Effecten van visvetten aangetoond
Een hoger gehalte aan visvetten in het bloed verlaagt de kans op een hartstilstand met ruim 80 procent . Dit verband tussen het eten van vis en de kans op een hartstilstand wordt gelegd in het gezaghebbende medische tijdschrift New England Journal of Medicine van 11 april 2002.
Van een kleine 15.000 Amerikaanse artsen zijn in 1982 de leefstijlgewoontes vastgelegd en is de vetsamenstelling van het bloed bepaald. Plotselinge dood door hartstilstand heeft zich bij 94 mannen voorgedaan in de volgende 17 jaar.
Vergelijking van de vetsamenstelling in het bloed van deze slachtoffers met de rest van de groep laat zien dat mannen met een hogere hoeveelheid visvetten in het bloed een kans hebben op hartstilstand, die slechts één vijfde is van mannen met een lage hoeveelheid visvetten in het bloed.

n-3 vetzuren
De effecten van visvetten op de gezondheid worden al langer onderzocht. In Nederland (Zutphen) werd 20 jaar geleden al een verband aangetoond tussen het eten van vis en een verlaagde kans op overlijden aan een hartaandoening (2).
Door het artikel van Albert (1) wordt het waarschijnlijker, dat het gunstige effect veroorzaakt wordt door een bepaalde groep van visvetten. Het betreft de zogenaamde 'n-3 vetzuren'. Deze vetzuren komen hoofdzakelijk voor in zeevis, met name in de 'vette' vissoorten zoals makreel, haring, zalm, zwaardvis, bokking.
De verklaring voor het beschermend effect van de n-3 vetzuren is, dat ze worden ingebouwd in de wand van de hartspiercellen. Op die plaats bieden ze bescherming tegen het optreden van ernstige levensbedreigende ritmestoornissen.

Visconsumptie
Deze studies tonen aan dat regelmatige visconsumptie (1 tot 2 keer per week) op termijn een klein, maar belangrijk effect kan hebben op de gezondheid. Andere onderzoeksgegevens maken aannemelijk dat dit effect voor hartpatiënten sterker is. De Nederlandse Hartstichting adviseert hartpatiënten om twee keer per week vis te consumeren. Dagelijks gebruik van visolie capsules zou een andere manier kunnen zijn om deze visvetten op te nemen. Een gunstig effect van een dergelijk supplement op de gezondheid is echter nog niet bewezen.

Gezonde leefstijl
De Nederlandse Hartstichting adviseert een gevarieerde voeding met een laag gehalte verzadigd vet. Passende producten zijn de dieethalvarine op brood, vloeibaar bak- en braadvet en dieetmargarine of olie om te bakken en braden. Verder behoren magere en halfvolle zuivelproducten, waaronder 30+ kaas, en mager vlees tot de betere voedingscomponenten. Eén tot twee keer per week vis en dagelijks op het menu 200 gram groenten en 2 stuks fruit bevorderen de gezondheid aanmerkelijk. Stoppen met roken en (meer) bewegen vormen daarnaast een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl.
Bron: hartstichting.nl

Lees ook: Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram