Voorzichtig met dode vogels of vissen in water

Laatst bijgewerkt: november 2018

nieuws Als in de zomer de temperatuur van water in vijvers en rivieren hoger wordt dan twintig graden, worden soms half verlamde en dode eenden of vissen aangetroffen.

De oorzaak is een bepaalde vorm van botulisme. Botulisme is een bacterie die overal in het milieu wordt aangetroffen, vooral in grond en bodemslib. Onder gunstige omstandigheden kan de bacterie zich vermeerderen en een gifstof vormen.

Gunstige omstandigheden voor botulisme zijn:
• een eiwitrijk milieu (dode vogels of vissen, vooral wanneer deze in het water liggen);
• water dat 20 graden Celsius of nog warmer is (met name ondiep, stilstaand water wordt in de zomer snel warm).
Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. De meest voorkomende soort van botulisme in België (type C) is gevaarlijker voor dieren dan voor de mens, maar voorzichtigheid blijft geboden. Als een besmet dier blijft liggen, kunnen namelijk ook soorten botulisme ontstaan die gevaarlijker zijn voor mensen. Daarom is een snelle verwijdering van deze kadavers van belang voor de volksgezondheid. Verwittig de beheerder van de vijver, de brandweer of de politie.

Zwemmen, spelen, surfen, vissen enz. in water met zieke of dode vogels of vissen is waarschijnlijk niet riskant voor de gezondheid. Het water zelf is niet giftig. Voor zover bekend heeft botulisme van watervogels nog nooit geleid tot vergiftiging van mensen of andere zoogdieren. De gifstoffen worden niet via de huid opgenomen. Uitzondering is misschien opname via wondjes van het slijmvlies.
Toch is het voorzichtiger om in dergelijk water niet te zwemmen en de dieren niet aan te raken. Na aanraking is het aangeraden om de handen zorgvuldig te wassen met zeep en open wondjes goed te ontsmetten.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram