Meer aandacht voor verdrinkingsgevaar kinderen

nieuws In een periode van twee jaar kwamen in Nederland 82 kinderen in verdrinkingsgevaar. Van hen zijn 23 kinderen overleden. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Meer jongens dan meisjes kwamen in de problemen en kinderen onder de 4 jaar zijn het vaakst slachtoffer van verdrinkingsongelukken.

In de meeste gevallen ontstaat het gevaar doordat het kind uit het zicht raakt. Omdat verdrinking geluidloos kan plaatsvinden, zonder geschreeuw of geplons, moet de verantwoordelijke het kind goed in het zicht houden.
De organisatie Veiligheid NL benoemde verdrinkingsgevaar enkele jaren geleden als een van de punten waarop de veiligheid van kinderen in Nederland nog verbeterd kan worden.

Meer dan een kwart van de verdrinkingsongelukken gebeurde in of rond het huis. Zo kwamen 5 kinderen in bad in de problemen. Soms gaan kinderen in bad met een iets ouder broertje of zusje. Als ouders dan even weglopen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.
Ook openbare zwembaden scoren hoog: in twee jaar ging het 21 keer mis, waarvan 5 keer met fatale afloop. Veel mensen verwachten dat hun kinderen veilig zijn in een openbaar zwembad. Maar het is onmogelijk voor een badmeester om alles te overzien, zeker omdat een kind zo onopvallend kan verdrinken.

Tijdig op zwemles gaan kan kinderen beschermen tegen verdrinking. Dat geldt zeker voor oudere kinderen zonder zwemdiploma, die vol vertrouwen in het water springen omdat hun vriendjes mét zwemdiploma dat ook doen. Maar voor de grootste groep slachtoffers, namelijk kinderen jonger dan 4 jaar, geldt dat niet. Zij zijn nog te jong om goed te leren zwemmen.”


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram