Contactlenzen op vakantie

nieuws Een zandkorrel onder de lens kan door wrijving een zeer pijnlijke irritatie geven van het hoornvlies. Er valt dan niet veel anders meer te doen dan de lenzen uit te nemen en in het donker met het aangedane oog dicht te gaan wachten tot de pijn weer weggaat. Op het strand of in de woestijn zijn lenzen dus geen goed idee, net zo min als in een winderige omgeving.
Indien u op vakantie lenzen wil dragen, neem dan alleszins enkele voorzorgen.

• Neem altijd voldoende contactlensvloeistof en flesjes fysiologische zoutoplossing voor eenmalig gebruik mee. Niet alle vloeistoffen die in ons land worden gebruikt, zijn ook in het buitenland verkrijgbaar zijn. Zorg dus dat u voldoende voorraad bij u hebt.
• Let in warme landen goed op de voorgeschreven bewaartemperatuur van de lensvloeistof. Bewaar ze eventueel in de koelkast. Met name flesjes die al een tijdje worden gebruikt kunnen sterk in kwaliteit teruglopen. Neem daarom altijd een paar gesloten flesjes mee en probeer deze zo min mogelijk aan erg hoge temperaturen bloot te stellen.
• Zorg er voor dat zachte contactlenzen in zuidelijke landen nooit in contact komen met leidingwater. Harde (vormstabiele) lenzen mag je niet onder de kraan afspoelen, maar gebruik fleswater.
• Let u op dat u de lenzen altijd uit doet wanneer u gaat slapen, tenzij u lenzen heeft die speciaal geschikt zijn om 's nachts in te houden. Het gebeurt dat iemand tijdens de vakantie op het strand of bij een zwembad in slaap valt met de lenzen nog in. Soms kan dit tot gevolg hebben dat de ogen een paar dagen sterk geïrriteerd zijn.
• Zorg ervoor dat u steeds oogdruppels bij de hand hebt, in geval uw ogen droog aanvoelen.
• Neem eventueel reservelenzen en alleszins uw bril mee. Overweeg om daglenzen mee te nemen wanneer u enkele dagen gaat trekken en het moeilijk is om de normale lenzen goed te verzorgen.
• Bij watersporten is extra voorzichtigheid geboden. De contactlens kan door het water uit het oog gespoeld worden. Een nauw aansluitend zwembrilletje – om contact met het chloor of het zout te vermijden – is raadzaam. Extra daglenzen zijn ideaal bij watersport.

In geval van alarmtekens (rood of tranend oog, gevoel van zandkorrels): de lenzen uitdoen, oogdruppels indruppelen en eventueel ter plaatse een arts raadplegen.


Laatst bijgewerkt: juli 2007
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram