Zwangerschapskleding in de solden? 10 slimme koopjestips

dossier De koopjesperiode afronden zonder één enkele impulsieve miskoop op je conto? Een hele uitdaging. En als je gaat shoppen met een bolle buik wordt het al helemaal spannend. Want: kan je zwangerschapskledij eigenlijk een paar maandjes ‘op de groei’ kopen? En waar hou je dan best rekening mee? Welke items draag je vlotjes over de seizoenen heen? En welke aankopen stel je best nog even uit? Ellen Van der Smissen (Nine) en Marijke Pots (Mild), allebei eigenares van een zwangerschapsboetiek, geven hun allerbeste solden-tips voor bolle buikjes. En ze leggen uit hoe je miskopen kan voorkomen.

1. Koop geen maatje groter

Zwangerschapskleding is gemaakt om een hele zwangerschap mee te kunnen, weet Ellen Van der Smissen van zwangerschapsmodeboetiek ‘Nine’ in Kontich. “In principe – en daar zitten de gebruikelijke zwangerschapskilootjes dus al ingerekend – draag je in het begin van je zwangerschap net dezelfde maat als op het einde. Ook je (jeans)broeken koop je niet in een maatje groter: de meeste broeken bevatten veel stretch en zijn voorzien van een handig knoopjessysteem waarmee je de tailleband gaandeweg nog wat kan vergroten”.

2. Zweer niet bij één pasvorm

Comfortabel los of mooi strak? De pasvorm die vrouwen tijdens hun zwangerschap leuk vinden, groeit vaak mee met hun buik. Ellen: “Tijdens de eerste maanden shoppen vrouwen doorgaans lossere kleding. Omdat de snit hun nieuwe vormen wat verhult, voelen ze zich er comfortabeler in. Maar vanaf de tweede helft van het tweede trimester is daar dan plots dat pronte buikje en willen ze toch liever aansluitende pasvormen. Hou daar rekening mee tijdens je koopjesjacht. Denk niet dat je de komende maanden enkel losse kledij zal willen dragen, omdat je je daar nu zo comfortabel in voelt.”

3. Denk budgettair vooruit

In de wintersolden al op zoek gaan naar een feestjurk voor de trouwpartij van je broer eind mei? Prima budgetplan. Marijke Pots van zwangerschapsmodeboetiek ‘Mild’ in Zemst heeft ook feest- en bruidsjurken in de rekken: “Oudroze of bloemenprints kunnen in elk seizoen. En in de winterse feestcollectie zitten vaak mouwloze jurken: perfect om door te dragen tijdens het aankomende trouwseizoen.” In theorie. Maar zal de jurk dan in praktijk nog wel passen? “Bij Mild kopen heel wat zwangere vrouwen hun trouwjurk zelfs zes maanden op voorhand. Als je niet buitensporig veel bijkomt, kan dat perfect. Het is vooral ‘de buik’ die moet kunnen meegroeien, en daar selecteer ik precies de juiste stoffen en merken voor”, zegt Marijke. https://www.instagram.com/p/B5po0AYFwtA/

4. Ga op zoek naar een jeans met een lage tailleband

De ene zweert bij hoog, de andere bij laag. Heel persoonlijk, dus. Maar Ellen heeft toch een tip over de tailleband van je zwangerschapsjeans: “Tijdens de zomermaanden zit een broek met een lage tailleband veel fijner dan een model met een warme lap stof rond je middel. Als je er zo al eentje kan meepikken in de sales, zit je dus ook de komende lente en zomer goed”.

5. Blijf weg van de borstvoedingsbeha’s met een beugel

“Omdat de maat van je borsten nog aardig kan schommelen, is het niet zo verstandig om tijdens je zwangerschap al een borstvoedingsbeha met beugels te kopen”, klinkt het unaniem bij beide dames. Een rekbare meegroeibeha zonder beugels kan dan weer wel.

6. Stap even uit je ‘gebruikelijke’ koopjeslogica.

Kijk jij normaal gezien midden januari al reikhalzend uit naar ‘de nieuwe collectie’? Zonder bol buikje maakt het niet uit dat die ene zwierige zomerjurk een paar maanden in je kast hangt te wachten op die eerste, langverwachte zonnestraal. Maar mét zwangere buik is het misschien wat minder doordacht om nu al volop voor de zon te shoppen. Want: je kan die zomerse short nu toch nog niet aan. Ellen: “In België draag je gemakkelijk nog tot maart winterkledij. Wat je nu koopt (en wat nu mooi past), kan gerust nog een paar maanden mee. De koopjesperiode is eigenlijk ideaal om zwangerschapskleren te kopen voor nu én de komende maanden.”

7. Doe je voordeel met korte mouwen

Opvliegers en een verhoogde lichaamstemperatuur: ook de modemerken weten dat we er al eens last van hebben. “Zelfs in de wintercollecties vind je heel wat zwangerschapsjurken met korte mouwen. Prima doordragers voor tijdens de lente en zomer”, zegt Ellen.

8. Een tuinbroek kan in elk seizoen

De tuinbroek of salopette is het ideale all season item. En stiekem ook dat ene stuk dat je anders misschien nooit zou dragen, maar écht in je zwangerschapskleerkast wil hebben. De pér-fecte soldenbuit, dus. Ellen: “In de herfst en winter combineer je een salopette met een truitje, een cardigan en enkellaarsjes, in de zomer met een tank top en slippers.”

9. Koop niet te veel items ‘die je na de zwangerschap ook nog kan dragen’

Marijke: “Heel wat zwangerschapskleding is ook borstvoedingsvriendelijk, ja. Maar dat wil niet zeggen dat de pasvorm daarom ook flatterend is voor je post-partumlichaam. De meeste zwangerschapsmode is gemaakt om je buik te accentueren. En dat wil je in de weken na je bevalling nu misschien net niet. Ik zeg eerlijk tegen vrouwen in het pashokje: ‘Je zal zo uitgekeken zijn op je zwangerschapsgarderobe dat je, eenmaal bevallen, gewoon iets nieuws zal willen’”. https://www.instagram.com/p/B5kMN6HnewP/

10. Basics zijn altijd een goed idee

Kleine nuance bij puntje 9. Marijke: “Basic zwangerschaps- en borstvoedingstopjes of simpele, elastische T-shirts die hun vorm weer mooi aannemen én die geen ‘fronsjes’ hebben op de zijkant, worden door veel mama’s wel gewoon doorgedragen na de bevalling.” Een andere basic die ook zonder babybuik nog prima meekan: “De zwangerschapspanty. Dan draai je hem gewoon om: de voorkant (waar je buik in paste) wordt dan de achterkant, bij je billen. Niemand die er wat van merkt en hij zit net zo comfortabel!” Bronnen: www.nine.be www.wildvanmild.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram