COLUMN. Zwanger, maar niemand mag het weten. Waar haal je dan je informatie?

dossier Twee streepjes op de test, maar niemand om tijdens die eerste, prille, geheime weken al je vragen aan te stellen. Dat kan wel even lastig zijn. Minimi-lezeres Evelien (32) verwacht eind mei haar eerste kindje. Ze vertelt hoe zij het aanpakte, die stiekeme zoektocht naar informatie.

Dat was schrikken!

“Aarrrghhh, wat schrok ik toen ik die twee streepjes op de zwangerschapstest zag. Ik zei het luidop: ik ben ZWANGER. Voor de eerste keer. Wat een fantastisch nieuws! Maar ook… wat nu?! Kan ik dit wel, ‘mama zijn’? En ook: aan wie stel ik nu al mijn vragen?”

De eerste echo

“Volgens de gynaecoloog klopte het hartje goed en waren we 8 weken ver. Een ontzettende opluchting ook, dat alles in orde was. Op het einde van de consultatie vroeg de dokter of ik nog vragen had. ‘Euhm… JA?!’, dacht ik. ‘Zo ongeveer honderdduizend’. Ik wist totaal niet wat ik moest doen of waar ik heen moest! De dokter stelde me gerust: “Geen zorgen. Foliumzuur slikken, alcohol vermijden en je groenten goed wassen. Binnen een paar weken zien we elkaar terug en dan krijg je meer informatie.” Op naar de apotheek voor foliumzuur, dus.”

‘EHBZ’, Eerste Hulp Bij Zwangerschapsvragen

“In afwachting stelde ik mijn vragen dan maar aan Google. Want ik was nog niet ver genoeg om het aan de grote klok te hangen of om het blijde nieuws aan dichte familieleden te verklappen. De kans op een miskraam was nog te groot. Nog fijne info vond ik dankzij de zwangerschapsapps die ik downloadde. ‘Je baby is nu zo groot als een bosbes’. Fijn om te weten!”

Youtube vloggers

“Dankzij een aantal vlogsters op Youtube kon ik mijn gevoelens beter plaatsen. Want jeetje, wat slaan je hormonen toch op hol tijdens die eerste weken. Yes, this millenial mommy to be, is superblij met de andere online mama’s. Ik ben blijkbaar heus niet de enige met huilbuien of onzekerheden: dat is fijn om te weten. Ik volgde ook meteen een paar mama’s op Instagram, voor hun leuke tips.”

De babyshower

“Ondertussen zijn mijn mama en schoonmama op de hoogte. Zo kan ik bij hen alvast met mijn vragen terecht. En binnenkort ook bij mijn vriendinnen. Daar kijk ik wel naar uit. Naar de babyshower ook, trouwens. Want, wij zwangere meiden verwachten toch nog wel wat leuke tips te krijgen bij een gezellig stukje taart, is het niet girls?” Lees ook: De leukste (gratis) apps voor als je zwanger bent Auteur: Evelien Theunissen

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram