Zelfstandige en zwanger: alles over moederschapsrust en uitkeringen

dossier

Als zelfstandige heb je maar weinig tijd over om uit te pluizen waar je als toekomstige mama recht op hebt, dus vatten wij het met plezier even voor je samen.


Hoeveel bedraagt het moederschapsverlof voor zelfstandigen?

Zelfstandigen hebben recht op 12 weken zwangerschapsverlof (13 weken in geval van een meerling). Daarvan moet maximaal 3 weken en minstens 1 week vóór de bevalling opgenomen worden, en minimaal 9 weken erna, waarvan 2 weken verplicht. Je dient daarvoor tijdens je zwangerschap een aanvraag in bij je ziekenfonds. Tijdens het moederschapsverlof krijg je een forfaitaire uitkering per voltijdse week of per halftijdse week.

Wat met je sociale bijdragen?

Als zelfstandige heb je recht op een vrijstelling van sociale bijdragen voor één kwartaal. Je zal dus geen betalingsverzoek ontvangen voor het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin je bevalt. Geen paniek, je behoudt wel je sociale rechten, zoals de opbouw van je pensioen en een terugbetaling van medische kosten. Om die vrijstelling van sociale bijdragen te verkrijgen, hoef je helemaal niets te doen. Je sociaal verzekeringsfonds wordt op de hoogte gebracht.

Wil je graag zo snel mogelijk aan het werk, en stop je dus vervroegd met het moederschapsverlof? Dat kan, maar dan geniet je niet van de vrijstelling van sociale bijdragen. Het is wel verplicht om één week voor de bevalling en twee weken erna je beroepsactiviteit te onderbreken. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je ziekenfonds (een deel van) de uitkering inhoudt die je tijdens de moederschapsrust ontvangt.

Concreet: wat moet je doen?

123_zwanger_werken_vrouw.jpg
Jij hoeft enkel en alleen maar je ziekenfonds te contacteren én bij een uitbetaler van het Groeipakket, Infino bijvoorbeeld, het startbedrag van 1167,33 euro aan te vragen. Dat kan makkelijk online. Eenmaal je het startbedrag hebt aangevraagd, ontvang je automatisch ook het maandelijkse basisbedrag en eventuele premies waar je recht op hebt. Die totaalsom – hier kan je berekenen hoeveel dat zal zijn – wordt elke maand rond de achtste op je rekening gestort.

Op deze pagina krijg je meer info in verband met zwanger zijn als zelfstandige. Je vindt er trouwens ook een handige printable: een checklist met de to do’s zodat je volledig voorbereid bent op de komst van je kindje.

Waarop heb je nog recht?

  • Tijdens de zwangerschap mag je vanaf de vijfde maand in de trein in eerste klasse plaatsnemen.
  • Na de bevalling krijg je 105 gratis dienstencheques voor huishoudelijke hulp. Die ontvang je automatisch van je ziekenfonds als je de aanvraag voor moederschapsrust hebt ingediend.

In samenwerking met Infino, een van de uitbetalers van het Groeipakket.
Meer info op www.groeipakket.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram