Groeipakket: Wanneer en hoe kan je het startbedrag aanvragen?

In dit artikel
Groeipakket: Wanneer en hoe kan je het startbedrag aanvragen?

dossier

Hoewel je uiteraard niet verplicht bent om de hele baby-uitzet nieuw aan te kopen, lopen de kosten toch snel op. Vroeger kreeg je daarom van de overheid een geboortepremie of kraamgeld, maar in 2019 werd het systeem omgedoopt en lanceerde België het Groeipakket.

Dat Groeipakket bestaat uit het startbedrag (wat tot dan de geboortepremie of het kraamgeld heette) en de maandelijkse gezinsbijslagen (het vroegere kindergeld), eventueel nog aangevuld met extra toeslagen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wie het startbedrag ontvangt, krijgt die gezinsbijslagen nadien automatisch. Je hoeft dus enkel maar het startbedrag aan te vragen.

Hoeveel bedraagt het startbedrag?

123_m_zwanger_kleertjes_uitzet_speelgoed.jpg
In Vlaanderen krijgt elk kind bij de geboorte of adoptie eenmalig 1.190,68 euro, ongeacht of je als ouder als zelfstandige werkt of als werknemer in de privé- of openbare sector. Dit bedrag werd geïndexeerd eind 2022. Bij meemoederschap ontvangt de biologische moeder dat bedrag. Voor een tweeling betekent dat je het bedrag dubbel krijgt, voor een drieling driedubbel enzovoort.

Wanneer en hoe kan je het startbedrag aanvragen?

Je hoeft niet te wachten tot je baby geboren is, het startbedrag aanvragen kan al vanaf de zesde maand van je zwangerschap, bij een van de vijf uitbetalers. Bij Infino kan het heel makkelijk online. Gewoon het document invullen en een recent doktersbriefje met de vermoedelijke bevallingsdatum toevoegen. Het aanvraagformulier downloaden kan ook, in dat geval stuur je het ingevuld terug naar vlaanderen@infino.be.

Ten vroegste twee maanden voor de geschatte bevallingsdatum wordt het startbedrag op je rekening gestort.

Ben je al bevallen en ontdek je nu pas het Groeipakket? Geen probleem, het startbedrag aanvragen kan tot als je kindje 5 jaar oud is.

Woon je in Brussel? Daar zit het systeem net iets anders in elkaar. Hier vind je alle info.  

In samenwerking met Infino, een van de uitbetalers van het Groeipakket.
Meer info op www.groeipakket.be.


Laatst bijgewerkt: november 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram