Wees voorzichtig met groene thee bij zwangerschap

nieuws Groene thee staat bekend als een gezond drankje en wordt om deze reden juist in de zwangerschap veel gedronken. Onderzoekers adviseren zwangere vrouwen echter geen groene thee te drinken, zo meldt de Nederlandse beroepsvereniging voor verloskundigen KNOV.

De werkzame stof in groene thee, polyfenol, blijkt namelijk een vernauwende werking te hebben op de Ductus Botelli (DB), het extra bloedvat van een ongeboren baby. De DB voorkomt dat het bloed van het hart naar de nog niet werkende longen van een ongeboren baby gaat en zorgt ervoor dat het direct in de grote lichaamsslagader terechtkomt. Wanneer het bloedvat vroegtijdig sluit, leidt dit tot verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier bij de foetus.

Het hormoon prostaglandine zorgt er bij zwangere vrouwen voor dat de DB van het ongeboren kind openblijft. Het was al langer bekend dat ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen en diclofen het risico op vroegtijdig sluiten van de DB verhogen. Nu blijkt uit dierenexperimenten dat ook de polyfenolen in groene thee dit effect hebben. Net als bij de pijnstillers, zorgt groene thee voor de remming van de aanmaak van prostaglandines. Polyfenol komt ook onder andere voor in zwarte chocolade, druiven, olijfolie, walnoten en bessen.

Het is nog niet bekend in welke mate groene thee gezond of ongezond is. Een kopje groene thee per dag levert waarschijnlijk geen problemen op. Het advies geldt om vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap voorzichtig te zijn met groene thee. Het risico op sluiten van de DB doet zich vooral in die maanden voor.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram