Waarom navelstrengbloed geven?

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123-pasgeb-baby-04-18.jpg

nieuws Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Dit bloed heeft geen functie meer voor moeder of kind en wordt met de moederkoek verwijderd en weggegooid. Dit navelstrengbloed is echter relatief rijk aan bloedvormende voorlopercellen en stamcellen. Stamcellen zijn in staat om bloed (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) te vormen. Bij volwassenen zitten deze cellen in het beenmerg.
Door het bloed te verzamelen kort na de geboorte en de stamcellen te verrijken in het laboratorium, kan men deze stamcellen invriezen. Deze kunnen dan bewaard worden voor gebruik bij een patiënt die een stamceltransplantatie nodig heeft. Voor patiënten met leukemie biedt een transplantatie met stamcellen vaak een laatste kans op overleven wanneer de klassieke behandelingen niet aanslaan. Ook patiënten met bloedziekten of met aangeboren afwijkingen die gepaard gaan met een slechte bloedvorming kunnen geholpen worden.

In ons land zijn er ongeveer 50 patiënten per jaar die geen geschikte donor vinden. Speciaal voor deze patiënten zoekt men een niet-familiedonor die beenmerg kan afstaan. Een tweede veelbelovende behandeling is een transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed. In België kunnen jaarlijks 50 patiënten geholpen worden met navelstrengbloed, maar 50 navelstrengbloeddonaties zijn hiervoor echter niet voldoende. Soms moet gezocht worden in een bank met meer dan 1 miljoen giften om een geschikte donatie te vinden.

In België zijn er vijf non-profit openbare instellingen (d.i. universitaire ziekenhuizen) en een privé-organisatie met winstgevend doel die het opslaan van navelstrengbloed organiseren.

Hoe staat u navelstrengbloed af?
Het navelstrengbloed wordt door de moeder vrijwillig en zonder vergoeding aan de navelstrengbloedbank ter beschikking gesteld.

Voor de bevalling
U moet een formulier invullen met vragen over erfelijke aandoeningen en ziekten bij u en in uw familie, en het toestemmingsformulier ondertekenen.

Tijdens de bevalling
Bij de moeder wordt bloed afgenomen, dat onderzocht wordt op een aantal bloedoverdraagbare ziekten.
Navelstrengbloed wordt na de geboorte van uw kind afgenomen. Alleen het bloed dat achterblijft in de navelstreng en moederkoek, nadat de navelstreng werd doorgeknipt, wordt in een zakje verzameld. Het bloed wordt afgenomen terwijl de moederkoek nog in de baarmoeder zit. Deze procedure heeft dus geen enkele nadelige invloed voor uw kindje noch voor uzelf en is pijnloos. Uw baby wordt niet geprikt.

Na de bevalling
Zes maanden na de bevalling wordt bij de moeder opnieuw bloed afgenomen voor een controle op virusaandoeningen. Om bepaalde erfelijke aandoeningen uit te sluiten wordt ook de baby na één jaar onderzocht. Er wordt geen bloed bij de baby afgenomen. Pas als alle resultaten van kwaliteitscontrole en overige karakteristieken gekend en beoordeeld zijn, wordt het navelstrengbloed vrijgegeven voor eventueel gebruik.

Meer info
www.tegenkanker.be/leukemie_en_navelstrengbloedbanken
www.mdpb.be/NL/Stamcellen/Navelstrengbloed/
www.uzleuven.be/navelstrengbloedbank
www.vrouwenkliniek.be/?page_id=567
http://demaakbaremens.org/demaakbaremens/kies-een-thema/stamcellen/106-thematekst-stamcellen/429-waar-kan-je-navelstrengbloed-doneren
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram