Voeding zwangere belangrijk voor ongeboren kind

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Vrouwen met een onverantwoord eetpatroon bevallen vaker van een kind met aangeboren afwijkingen dan zwangeren met een gezond dieet. Dat blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Onderzoek naar het effect van voeding op aangeboren afwijkingen zijn meestal toegespitst op één specifieke voedingsstof, bv. foliumzuur.

In dit onderzoek werden gegevens geanalyseerd van 6147 baby’s zonder aangeboren afwijkingen, 2475 met aangeboren afwijkingen van oren/aangezicht (bv. hazenlip) en 936 met neuralebuisdefecten (bv. open rug). Er bleek een verband te bestaan tussen aangeboren afwijkingen bij het kind en het ongezonde eetpatroon van de moeder, tot een jaar voor de zwangerschap.

Een gezond eetpatroon bevatte veel groenten, fruit, granen, noten, vruchten, vis, onverzadigde vetzuren (olijfolie), een ongezond patroon bevatte daarentegen veel zuivel, vlees en zoetwaren.

Bij vrouwen met de gezondste eetgewoonten kwamen 30 tot 50% minder aangeboren afwijkingen voor dan bij vrouwen met de slechtste eetgewoonten.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram