Verhoogt koffiedrinken door de man de kans op een miskraam?

123-koffie-espresso-07-15.jpg

nieuws Dat overdreven koffieconsumptie tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam of een te laag geboortegewicht verhoogt, wordt tegenwoordig vrij algemeen aanvaard. Daarom wordt aangeraden dat zwangere vrouwen maximaal twee à drie koppen koffie (of andere cafeïnerijke dranken) per dag drinken.

Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten zou nu aantonen dat ook de koffieconsumptie van de man in de periode kort voor de zwangerschap, een negatieve invloed kan hebben en met name de kans op een miskraam zou verhogen.
De onderzoekers volgden 344 koppels tijdens de eerste zeven zwangerschapsweken. Zowel man als vrouw noteerden hoeveel koffie (of andere cafeïnehoudende dranken) en alcohol ze dagelijks dronken, hoeveel ze rookten en hoeveel vitaminen ze namen. Een kwart van de vrouwen had uiteindelijk een miskraam.

• Bij vrouwen van 35 jaar of ouder lag de kans op een miskraam bijna dubbel zo hoog als bij jongere vrouwen.
• Bij vrouwen die een multivitaminesupplement namen was de kans op een miskraam daarentegen ongeveer 50 procent lager dan bij de vrouwen die geen supplement namen.
• Bij vrouwen die meer dan twee cafeïne houdende dranken per dag dronken, lag de kans op een miskraam ruim 1,5 keer hoger dan bij vrouwen die minder koffie dronken. Ook wanneer hun partner in de periode voor de zwangerschap meer dan twee cafeïne houdende dranken dronk, was de kans op een miskraam ruim 1,5 keer hoger.
• Merkwaardig genoeg werd er geen enkel verband gevonden tussen roken en alcohol en de kans op een miskraam.
Vraag is of men hieruit kan besluiten dat koffie (en andere cafeïne houdende dranken) de kans op een miskraam verhoogt en dat ook mannen beter niet te veel koffie drinken voor de zwangerschap?
Door de aard zelf van het onderzoek, vormt deze studie geen bewijs van een oorzakelijk verband tussen koffie en een misval, hoogstens van een statistisch verband dat ook toevallig kan zijn. Bovendien is het merkwaardig dat geen verband werd gevonden met alcohol en roken.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram