Veel vaders krijgen postnatale depressie

nieuws Ongeveer een op de tien mannen die voor het eerst vader worden, lijdt aan een postnatale depressie. In de meeste gevallen wordt de kwaal echter niet onderkend.
Dat blijkt uit een literatuurstudie gepubliceerd in het Amerikaanse medische vakblad JAMA van 21 mei 2010. Volgens deze analyse van 43 studies met ruim 28 000 personen uit zestien landen, komen depressieve klachten het meest voor in de 3 tot 6 maanden na de bevalling, en liepen dan op tot meer dan 25%. Uit de onderzoeken blijkt dat mannen die het voor het eerst vader worden, het gelukkigst zijn in de eerste weken na de geboorte.

Na drie tot zes maanden kan het hun allemaal echter te veel worden. De kans op een depressie is vooral groot als de moeder dezelfde kwaal heeft. Vooral het gebrek aan slaap, de nieuwe verantwoordelijkheid die de komst van hun eerste kind teweeg brengt en de steun die zij moeten geven aan een partner die zelf aan een postnatale depressie lijdt, zijn volgens de onderzoekers risicofactoren.
De onderzoekers vinden dat er meer moet worden gedaan om postnatale depressies bij nieuwe vaders op te sporen. Vaders die veel risico lopen, moeten snel naar een hulpverlener worden verwezen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram