Waarom heb je opvallend veel haaruitval na een zwangerschap?

dossier Heb je al eens opgemerkt dat een zwangere vrouw vaak meer haar heeft dan voor haar zwangerschap, en dus ook een vollere haardos met meer glans? Dat heeft te maken met hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.

Waarom verandert je haar tijdens je zwangerschap?

Normaal verlies je zo'n tachtig tot honderd haren per dag. Dat valt nauwelijks op omdat je zo'n 500.000 tot 1 miljoen haren hebt. Die natuurlijke groeicyclus wordt beïnvloed door de productie van zwangerschapshormonen. Vanaf ongeveer de vijfde zwangerschapsmaand bevinden zich meer haren dan normaal in de groeifase ('anagene fase') en minder in de rustfase ('telogene fase'). Je haren vallen dus minder snel uit en je zal meer haren krijgen. Sommige vrouwen kunnen zelfs last hebben van overbeharing. Vooral in het gelaat, maar soms ook op armen, benen en rug kan je meer haargroei krijgen. Ook de talgproductie neemt toe. Daardoor kan haar dat voor de zwangerschap droog was, ineens gaan glanzen. Lees ook: Verschillende oorzaken van haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Wat gebeurt er met die volle haardos na de bevalling?

Na de bevalling zakt de oestrogeenspiegel opnieuw en komt een grotere proportie haren in de rustfase ('telogene fase') terecht. Het duurt ongeveer 3 maanden voor die haren uitvallen. Dat verklaart waarom je na je zwangerschap meer last hebt van haaruitval dan normaal. Al draagt ook de stress die gepaard gaat met de geboorte waarschijnlijk bij tot die versnelde haaruitval. Indien je borstvoeding geeft, kan het haarverlies iets later optreden, omdat je hormonenbalans beïnvloed wordt door de borstvoeding. Bronnen: www.gezondheid.be www.haarstichting.nl www.aad.org americanpregnancy.org Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram