Ongezonder kind door groeivertraging in begin zwangerschap

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-echo-foetus-zw-17w-170-02.jpg

nieuws Onvoldoende groei van de foetus in het eerste trimester van de zwangerschap leidt tot een ongezonder kind, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Kinderen met groeivertraging in het eerste trimester hebben een verhoogde kans op vetzucht en op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het onderzoek laat zien dat de allereerste fase van de zwangerschap een belangrijke periode is die bepalend kan zijn voor gezondheid op latere leeftijd.
Vaak komen vrouwen tijdens de zwangerschap aan het eind van het eerste trimester, na 12 weken zwangerschap, in aanraking met de zorg en controles. Hierbij is de gedachte dat in het eerste trimester een zwangerschap nog kan mislukken en het eerste trimester een veilige periode is voor de foetus. Eerder liet onderzoek al zien dat het eerste trimester van de zwangerschap allerminst een veilige periode is. Verschillende factoren bij de moeder, zoals overgewicht, roken en bloedarmoede kunnen de ontwikkeling van de foetus in het eerste trimester al beïnvloeden. Daarnaast bleek dat een suboptimale groei in het eerste trimester het risico op geboortecomplicaties verhoogd.
Het nieuwe onderzoek toont aan dat een groeivertraging in de eerste fase van de zwangerschap ook tot ongezondere kinderen leidt. Het onderzoek laat zien dat de allereerste fase van de zwangerschap, waarin weinig controles worden uitgevoerd, een heel belangrijke fase is die bepalend kan zijn voor gezondheid op latere leeftijd.

Prof. Vincent Jaddoe die het onderzoek leidde: “De foetus is kwetsbaar. De groei ervan kan door verschillende oorzaken worden verstoord. Wij tonen nu aan dat de groei van de foetus in de eerste fase van de zwangerschap veel belangrijker is voor de ontwikkeling van het kind na de geboorte dan we tot nog toe aannamen. Het is belangrijk, nu te zoeken naar manieren om de zwangerschapscontroles in het eerste trimester te optimaliseren. Daarnaast blijkt dat een goede gezondheid van moeder als zij zwanger wil gaan worden, niet alleen van belang is voor haarzelf, maar ook voor de volgende generatie.”


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram