Onderwaterbevalling thuis?

nieuws Een onderwaterbevalling kan eventueel ook thuis gebeuren op voorwaarde dat u gezond bent en dat de zwangerschap vlot en perfect normaal is verlopen en er geen complicaties verwacht worden bij de bevalling. Bespreek dit vooraf met uw gynaecoloog en/of vroedvrouw.

Indien u thuis onder water wilt bevallen, moet u zich alleszins goed voorbereiden.
• De vroedvrouw die u zal bijstaan, moet voldoende ervaring met onderwaterbevallen hebben.
• Uw gewone bad is meestal niet geschikt. Check dit vooraf met uw vroedvrouw. Ook een plastic speelgoedbadje is – in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt - niet geschikt voor een waterbevalling.
Indien u toch uw eigen bad gebruikt, moet dit grondig ontsmet worden. Bespreek ook dit met uw vroedvrouw.

• Meestal zal u een speciaal bad moeten huren. Uw vroedvrouw kan u daarbij helpen. Het bad is een stuk groter dan een gewoon bad (ongeveer 1,80 op 1,50m) en voorzien van een speciale hoes voor eenmalig gebruik. Het is aangeraden het bad op voorhand 1 à 2 maal uit te proberen.
• Plaats het bad dicht bij een aan- en afvoer van water, in een kamer die voldoende groot is zodat de vroedvrouw gemakkelijk langs alle kanten rond het bad kan, en die goed verwarmd kan worden (22 à 24°C).
• Hou er rekening mee dat het vullen van het bad drie kwartier à één uur in beslag kan nemen. Gebruik zuiver kraantjeswater, zonder toevoeging van badolie en dergelijke.
• De temperatuur van het water moet 37 à 38°C bedragen. De watertemperatuur moet regelmatig gecontroleerd worden (minstens om het halfuur).


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram